Ryba zapiekana z porami

Ryba zapiekana z porami
  • SKŁADNIKI:
  • ( 2 porcje )
  • * filety rybne ( np. miruna ) - 2 szt
  • * por - 2 szt
  • * szalotka - 2 szt
  • * prawdziwe masło - 50 g
  • * sól - do smaku
  • * pieprz - do smaku
  • * sok z cytryny - 1 łyżeczka

Przepis na smaczną i dietetyczną rybkę ?

Bardzo proszę!

Ja wykorzystałam mirunę – Wy możecie śmiało pokusic się o swoją ulubioną rybę!

Może być to dorsz … mintaj … szczupak … dorada … pstrąg i wszystko to na co macie tylko ochotę!

Przygotowana pod kołderką z porów jest nie tylko niesamowicie smaczna , ale i aromatyczna!

Rewelacyjny pomysł nie tylko na piątek i nie tylko dla osób będących na diecie!

Polecam!

Zdjęcie - Ryba zapiekana z porami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ryby oczyszczamy , oprószamy solą i pieprzem , skrapiamy sokiem z cytryny.

Pory oczyszczamy , kroimy wzdłuż na 2 części , a następnie wszystko w piórka.

Cebulę drobno siekamy.

Na patelni roztapiamy masło , dodajemy warzywa , oprószamy solą i przesmażamy kilka minut.

Rybę układamy na folii aluminiowej , pokrywamy podsmażonymi warzywami , zamykamy.

Wkładamy do nagrzanego na  170C piekarnika.

Czas pieczenia zależy od wielkości ryb ( ok. 25-30 minut ).

Przed końcem pieczenia ryby odwijamy z folii , by warzywa mogły się troszkę przypiec.

Podajemy gorące!

Smacznego!

Zdjęcie - Ryba zapiekana z porami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów