Ryba zapiekana z pieczarkami i serem

Zdjęcie - Ryba zapiekana z pieczarkami i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryby u nas w domu jedzone są bardzo rzadko. Choć mieszkamy nad morzem i ich wybór wcale nie jest najgorszy, jemy je rzadziej niż raz w tygodniu. O ile ryby przetworzone, czyli te w puszkach i wędzone zdarzają się częściej, to te tradycyjnie podawane jako danie obiadowe, tylko „od wielkiego dzwonu”. Chyba coś trzeba będzie zmienić, bo przecież ryby są zdrowe. Zawierają kwasy nienasycone, w tym omega-3. Ludzie często jedzący ryby rzadziej zapadają na choroby układu krążenia, nowotwory, zawały i miażdżycę. Mówi się też, że Japończycy tak długo żyją, ponieważ podstawą ich diety są ryby.


Chociaż nie jest to czas na postanowienia noworoczne, obiecałam sobie, że od tej pory zacznę przyrządzać ryby co najmniej raz w tygodniu. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie:) Na razie jestem pełna zapału i pomysłów na rybne obiady. Na dobry początek - filet zapiekany z pieczarkami i serem pod chrupiącą kołderką z bułki tartej. Przepis znalazłam na forum Cincin, a podała go BeataSz. Danie było tak smaczne, że gościło już na naszym stole dwa razy. Polecam! Przepis podaję z moimi niewielkimi zmianami.

Zdjęcie - Ryba zapiekana z pieczarkami i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryba zapiekana z pieczarkami i żółtym serem

50 dag filetów z dorsza
20 dag pieczarek
2 cebule
2 łyżki roztopionego i wystudzonego masła
1/2 szkl. gęstej śmietany
3 łyżki startego żółtego sera
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz

Pieczarki i cebulę pokroić, przesmażyć na patelni, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć rybę (uprzednio rozmrożoną i osuszoną). Piec w 200 C. około 20 minut. Masło rozmieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i serem. Zalać rybę, posypać bułką tartą i papryką. Piec około 15-20 min, aż bułka tarta się zrumieni.

Przepisy z tych kategorii

1

Stir fry z kurczakiem

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

1

Fajitas z fasolą i chorizo

Tyna Tyna
In cooking we trust

1

Thot man pla - tajskie kotleci…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Czarne tagliatelle z krewetkam…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Kluski śląskie, niezawodny prz…

mieszam mieszam
iwkuchni

3

Pikantne udka kurczaka w chrup…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Kotlety rybne z pieczonego dor…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

3

Kotlety rybne po tajsku

napiecyku napiecyku
napiecyku

2

Sałatka śledziowa z buraczkami

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

1

Rolada szpinakowa z łososiem

atina atina
Tak sobie pichcę...

1

Jajka faszerowane łososiem

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Warstwowa sałatka ze śledziem…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek