Ryba zapiekana z pieczarkami i serem

Zdjęcie - Ryba zapiekana z pieczarkami i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryby u nas w domu jedzone są bardzo rzadko. Choć mieszkamy nad morzem i ich wybór wcale nie jest najgorszy, jemy je rzadziej niż raz w tygodniu. O ile ryby przetworzone, czyli te w puszkach i wędzone zdarzają się częściej, to te tradycyjnie podawane jako danie obiadowe, tylko „od wielkiego dzwonu”. Chyba coś trzeba będzie zmienić, bo przecież ryby są zdrowe. Zawierają kwasy nienasycone, w tym omega-3. Ludzie często jedzący ryby rzadziej zapadają na choroby układu krążenia, nowotwory, zawały i miażdżycę. Mówi się też, że Japończycy tak długo żyją, ponieważ podstawą ich diety są ryby.


Chociaż nie jest to czas na postanowienia noworoczne, obiecałam sobie, że od tej pory zacznę przyrządzać ryby co najmniej raz w tygodniu. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie:) Na razie jestem pełna zapału i pomysłów na rybne obiady. Na dobry początek - filet zapiekany z pieczarkami i serem pod chrupiącą kołderką z bułki tartej. Przepis znalazłam na forum Cincin, a podała go BeataSz. Danie było tak smaczne, że gościło już na naszym stole dwa razy. Polecam! Przepis podaję z moimi niewielkimi zmianami.

Zdjęcie - Ryba zapiekana z pieczarkami i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryba zapiekana z pieczarkami i żółtym serem

50 dag filetów z dorsza
20 dag pieczarek
2 cebule
2 łyżki roztopionego i wystudzonego masła
1/2 szkl. gęstej śmietany
3 łyżki startego żółtego sera
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz

Pieczarki i cebulę pokroić, przesmażyć na patelni, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć rybę (uprzednio rozmrożoną i osuszoną). Piec w 200 C. około 20 minut. Masło rozmieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i serem. Zalać rybę, posypać bułką tartą i papryką. Piec około 15-20 min, aż bułka tarta się zrumieni.

Przepisy z tych kategorii

1

Sałatka ze śledzi w occie z bu…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

1

Dorsz pieczony pod kruszonką

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

1

Pstrąg grillowany z sosem kope…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Sałatka ze stekiem z tuńczyka

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Pasta z wędzonego pstrąga

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Tajskie placuszki rybne z sose…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

3

Pieczeń rzymska z pieczarkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Wtorek z kaszą #28: Jesienna t…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

1

Zapiekanka z kurczakiem i leśn…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Spaghetti z prawdziwkami

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pieczarki faszerowane kaszą j…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Borowiki ala' carpaccio

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory