Ryba zapiekana z pieczarkami i serem

Zdjęcie - Ryba zapiekana z pieczarkami i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryby u nas w domu jedzone są bardzo rzadko. Choć mieszkamy nad morzem i ich wybór wcale nie jest najgorszy, jemy je rzadziej niż raz w tygodniu. O ile ryby przetworzone, czyli te w puszkach i wędzone zdarzają się częściej, to te tradycyjnie podawane jako danie obiadowe, tylko „od wielkiego dzwonu”. Chyba coś trzeba będzie zmienić, bo przecież ryby są zdrowe. Zawierają kwasy nienasycone, w tym omega-3. Ludzie często jedzący ryby rzadziej zapadają na choroby układu krążenia, nowotwory, zawały i miażdżycę. Mówi się też, że Japończycy tak długo żyją, ponieważ podstawą ich diety są ryby.


Chociaż nie jest to czas na postanowienia noworoczne, obiecałam sobie, że od tej pory zacznę przyrządzać ryby co najmniej raz w tygodniu. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie:) Na razie jestem pełna zapału i pomysłów na rybne obiady. Na dobry początek - filet zapiekany z pieczarkami i serem pod chrupiącą kołderką z bułki tartej. Przepis znalazłam na forum Cincin, a podała go BeataSz. Danie było tak smaczne, że gościło już na naszym stole dwa razy. Polecam! Przepis podaję z moimi niewielkimi zmianami.

Zdjęcie - Ryba zapiekana z pieczarkami i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryba zapiekana z pieczarkami i żółtym serem

50 dag filetów z dorsza
20 dag pieczarek
2 cebule
2 łyżki roztopionego i wystudzonego masła
1/2 szkl. gęstej śmietany
3 łyżki startego żółtego sera
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz

Pieczarki i cebulę pokroić, przesmażyć na patelni, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć rybę (uprzednio rozmrożoną i osuszoną). Piec w 200 C. około 20 minut. Masło rozmieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i serem. Zalać rybę, posypać bułką tartą i papryką. Piec około 15-20 min, aż bułka tarta się zrumieni.

Przepisy z tych kategorii

Piersi kacze z karmelizowanymi…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Karp z musem chrzanowym i praż…

Dzi Dzi
karmelowy

Kluski z suszonymi śliwkami

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Balotyna z kaczki

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

1

Gulasz rybny z ciecierzycą, cy…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

8

Surówka obiadowa z pora

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Przepisy z tych kategorii

1

Tarta z kapustą i grzybami (dr…

Kasia Kasia
Pełny talerz

1

Orkiszowe pierogi z kapustą, g…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

3

Uszka z grzybami

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Kapuśniaczki - pączki z kapust…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

4

Najlepsze pierogi na Wigilię

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

3

Tarta z kiszoną kapustą i grzy…

aronia aronia
Wiem co jem