Ryba pieczona z masłem czosnkowym czyli domowy fast food

Już niejednokrotnie przekonałam się, że nie ma szybszej drogi do postawienia na stole gorącego obiadu niż upieczenie ryby. Niech się schowa zamawianie pizzy czy dewolaje z dowozem do domu- samo czekanie na dostawcę zajmie Wam więcej czasu niż przygotowanie zdrowego i pysznego obiadu z rybą w roli głównej! A do tego taki obiad robi się (prawie) sam!
Ja dziś postawiłam na dorodny okaz pstrąga łososiowego (zwanego też tęczowym), ma pyszne, lekko różowe mięso i jest wyjątkowo wdzięczny w przygotowaniu. Żeby było naprawdę szybko, upiekłam do od razu w towarzystwie warzyw- wybrałam dwa kolory papryki, pomidory koktajlowe oraz czerwoną cebulę. Tę ostatnia pokroiłam na ćwiartki, żeby była miękka, jednak niezbyt przypieczona. Na talerzu, przed podaniem skropiłam ją na talerzu octem balsamicznym, w tym zestawie smakowała bajecznie!
Nie przygotowałam do ryby żadnego “dodatku skrobiowego”, z powodzeniem możecie jednak od razu dorzucić na blaszkę ćwiartki/ósemki ziemniaków i w ten sposób upiec je razem z pozostałymi warzywami.
Rybę (uprzednio oczyszczoną) zapiekałam z masłem czosnkowym. Nacięłam również jej grzbiet i w powstałe zagłębienia nałożyłam także porcje masła- dzięki temu smak czosnku i ziół idealnie przeniknął do mięsa.
Jeśli chodzi o czas pieczenia, ja miałam naprawdę duży okaz, więc piekłam do dobre 50 minut. Na przeciętnego pstrąga (koło 800 g) wystarczy 30 minut w temp. 190 oC. Pamiętajcie jednak, że podobnie przygotować możecie także filety z ryby, wtedy już po 15-20 minutach będą gotowe do zjedzenia!
Składniki:- Masło czosnkowe:
- masło - 4 łyżki, miękkie
- czosnek - 2 ząbki
- skórka cytrynowa - otarta z 1 owocu
- natka pietruszki - 3 łyżki, posiekana
- sól - szczypta
- Ryba:
- pstrąg - np. łososiowy, 1 szt
- papryka - 2 szt (kolorowa)
- czerowna cebula - 3 szt
- oliwa - 2 łyżki
- pomidory koktajlowe - 2 kiście, ok. 1/2 kg
- sól, pieprz - do smaku
- tymianek - kilka gałązek, opcjonalnie
Przygotuj masło czosnkowe: miękkie masło (ale nie takie “pływąjce” w upale:) wymieszaj z posiekaną natką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skórką otartą z czystej, niewoskowanej cytryny. Dopraw solą i wymieszaj.
Skórkę oczyszczonej ryby natnij ukośnie w kilku miejscach, w każde nałóż porcję (łyżeczkę) masła. Wnętrze ryby dopraw solą i pieprzem, włóż do środka resztę masła. Rybę ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wokół ryby rozłóż warzywa: pokrojone na ćwiartki cebulki, krążki kolorowej papryki, pomidorki (w całości lub przepołowione). Warzywa skrop oliwą, lekko posól, gdzieniegdzie połóż gałązkę tymianku. Możesz dołożyć też pokrojone w ósemki ziemniaki.
***
A może masz ochotę na szybki makaron z łososiem i warzywami? TUTAJ znajdziesz na niego przepis!
Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC i piecz, w zależności od wielkości ryby, od 30 do 50 minut.