Ryba pieczona w jarzynach

Ryba pieczona w  jarzynach

Ci, którzy zaglądają do mnie regularnie wiedzą, że zaprzyjaźniam się z rybami. Dzisiejsze danie jest czymś co mnie absolutnie do nich  przekonało. Duża ilość warzyw w tej potrawie wpłynęła na smak i wygląd a świadomość, że jest to samo zdrowie na talerzu wpłynęła na moje samopoczucie. Ryba pieczona w warzywach jest  lekka,  pożywna i bardzo łatwa do przygotowania. Użyłam tilapii, dzisiaj mogę już powiedzieć, że oprócz dorsza jest to moja ulubiona rybka, ale można użyć każdej innej. W orginalnym przepisie, który pochodzi z marcowego numeru Soli i Pieprzu, wystapił dorsz. Polecam to danie miłośnikom ryb, ale również  tym, którzy za nimi nie przepadają bo napewno tak przyrządzona ryba Wam posmakuje:)

 Zdjęcie - Ryba pieczona w  jarzynach  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 kg filetów z ryby
  • marchewka
  • pieturszka
  • 1 por
  • 2 cebule
  • kawałek selera
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Rybę pokroić na porcję (tilapii nie dzieliłam). Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Selera naciowego  i cebulę pokroić. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć warstwami: jarzyny, na nich rybę, znów jarzyny, aż do wyczerpania składników. Każdą warstwę oprószyć solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć wiórki masła. Zapiekać około 30 minut w temp. 180 stopni.

Smacznego:)

Kategorie przepisów