Ryba duszona w jarzynach

Jest to bardzo szybkie danie, z książeczki "Obiad w pół godziny" - rzeczywiście można je przyrządzić bardzo szybko. Jednocześnie jest niezwykle lekkie, a dodatek wina sprawia, że nawet najzwyklejsza ryba nabiera "smaczku".

Składniki:

4-5 filetów rybnych (miałam solę, ale może być każda inna ryba)

3 strąki papryki w różnych kolorach

3-4 pomidory (lub 1 puszka krojonych)

1 średnia cebula

150 ml białego wytrawnego wina

sól, pieprz, koperek

oliwa do smażenia

Pomidory sparz i obierz ze skórki. Paprykę pokrój w paski, a cebulę w półplasterki. Na oliwie zeszklij cebulę, dodaj pokrojone pomidory, i smaż przez około 3 minuty. Wrzuć paprykę, smaż mieszając przez kolejne 5 minut. Dolej wino, dosyp sól i pieprz. Zmniejsz ogień pod patelnią i na sosie warzywnym ułóż filety rybne (mogą być zamrożone). Nakryj pokrywką i duś przez 15-20 minut. Przed podaniem posyp koperkiem, podawaj najlepiej w naczyniu, w którym danie było przygotowywane. Pasuje do bagietki i białego wina.

Zdjęcie - Ryba duszona w jarzynach  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Placki ziemniaczano - cukiniow…

Laura Laura
Cafe Babilon

Kurczak z warzywami z patelni

Dzi Dzi
karmelowy

1

Czekoladowy hummus

Laura Laura
Cafe Babilon

Makaron z jarmużowym pesto i c…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

1

Marynowane ogórki w occie z br…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Sos pomidorowy – przetwory 201…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Przepisy z tych kategorii

1

Bakłażany w adżice

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

1

Wtorek z kaszą #20: Pieczone p…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

2

Ziemniaczane gnocchi z sosem z…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Gazpacho z pieczoną papryką

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

2

Salsa pomidorowa do nachos

A_SE A_SE
Shabbyeat

Bułeczki z suszonymi pomidoram…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko