Ryba duszona w jarzynach

Jest to bardzo szybkie danie, z książeczki "Obiad w pół godziny" - rzeczywiście można je przyrządzić bardzo szybko. Jednocześnie jest niezwykle lekkie, a dodatek wina sprawia, że nawet najzwyklejsza ryba nabiera "smaczku".

Składniki:

4-5 filetów rybnych (miałam solę, ale może być każda inna ryba)

3 strąki papryki w różnych kolorach

3-4 pomidory (lub 1 puszka krojonych)

1 średnia cebula

150 ml białego wytrawnego wina

sól, pieprz, koperek

oliwa do smażenia

Pomidory sparz i obierz ze skórki. Paprykę pokrój w paski, a cebulę w półplasterki. Na oliwie zeszklij cebulę, dodaj pokrojone pomidory, i smaż przez około 3 minuty. Wrzuć paprykę, smaż mieszając przez kolejne 5 minut. Dolej wino, dosyp sól i pieprz. Zmniejsz ogień pod patelnią i na sosie warzywnym ułóż filety rybne (mogą być zamrożone). Nakryj pokrywką i duś przez 15-20 minut. Przed podaniem posyp koperkiem, podawaj najlepiej w naczyniu, w którym danie było przygotowywane. Pasuje do bagietki i białego wina.

Zdjęcie - Ryba duszona w jarzynach  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Sałatka z rukoli, awokado, og…

figmara figmara
figowe smaki

1

Placki ze szpinakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chipsy z jarmużu

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Cudownie kremowa zupa z batató…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Chipsy z jarmużu

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

2

Zdrowa surówka z selera

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Przepisy z tych kategorii

2

Kima

Tyna Tyna
In cooking we trust

1

Skrzydełka z miodem

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

1

Pasta pomidorowa z ciecierzyc…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

4

Brukselka z parmezanem i suszo…

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

4

Klopsiki zapiekane z makaronem…

Kasia Kasia
Pełny talerz

4

Wędzona makrela do chleba z su…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit