Ryba duszona w jarzynach

Jest to bardzo szybkie danie, z książeczki "Obiad w pół godziny" - rzeczywiście można je przyrządzić bardzo szybko. Jednocześnie jest niezwykle lekkie, a dodatek wina sprawia, że nawet najzwyklejsza ryba nabiera "smaczku".

Składniki:

4-5 filetów rybnych (miałam solę, ale może być każda inna ryba)

3 strąki papryki w różnych kolorach

3-4 pomidory (lub 1 puszka krojonych)

1 średnia cebula

150 ml białego wytrawnego wina

sól, pieprz, koperek

oliwa do smażenia

Pomidory sparz i obierz ze skórki. Paprykę pokrój w paski, a cebulę w półplasterki. Na oliwie zeszklij cebulę, dodaj pokrojone pomidory, i smaż przez około 3 minuty. Wrzuć paprykę, smaż mieszając przez kolejne 5 minut. Dolej wino, dosyp sól i pieprz. Zmniejsz ogień pod patelnią i na sosie warzywnym ułóż filety rybne (mogą być zamrożone). Nakryj pokrywką i duś przez 15-20 minut. Przed podaniem posyp koperkiem, podawaj najlepiej w naczyniu, w którym danie było przygotowywane. Pasuje do bagietki i białego wina.

Zdjęcie - Ryba duszona w jarzynach  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

2

Norweska zupa rybna z łososiem…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

5

Sałatka ze śledzi w occie z bu…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

3

Dorsz pieczony pod kruszonką

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

1

Pstrąg grillowany z sosem kope…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Sałatka ze stekiem z tuńczyka

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Pasta z wędzonego pstrąga

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z soczewicą i grzybami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Muffinki dyniowe z czekoladą

Kaś Kaś
Bake&Taste

Jesienna zupa z soczewicą, mak…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sernik dyniowy z sosem czekola…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Jogurtowe racuszki z dynią

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Dyniowe whoopie pies

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli