Rustykalna tarta z rabarbarem

Rustykalna tarta z rabarbarem
Zdjęcie - Rustykalna tarta z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Siłą rozpędu kolejny przepis z rabarbarem, tym razem tarta na kruchym cieście. Dla miłośników dużej ilości nadzienia i minimalnej ilości ciasta. Gorąco polecam ten przepis na ciasto (bez jajek), bo mimo cienkiej warstwy i sporej ilości dodatków, które lubią puszczać soki, pozostaje idealnie kruche, takie ciasteczkowe. Tarta jest prościutka w przygotowaniu, dość szybka, więc nic tylko robić. Ma też to do siebie, że w swoim nieperfekcyjnym wyglądzie, kryje się wielki urok :)

Zdjęcie - Rustykalna tarta z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kruche ciasto:
  • 180 g maki
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 125 g masła
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • skórka starta z cytryny


Składniki na nadzienie:
  • ok kg rabarbaru (5 łodyżek)
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
  • łyżka bułki tartej
  • jajko
  • cukier puder


Przygotowanie ciasta Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem i solą. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło oraz sok z cytryny, zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce - przez minim 3 godziny (lub w zamrażarce przez godzinę).
Przygotowanie nadzienia Rabarbar przepłukać, osuszyć, poodcinać końce. Pokroić na kawałki 1-2 cm. Przełożyć do miski i wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Pieczenie Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (180 przy termoobiegu). Ciasto wyjąć z lodówki. Na stolnicy rozłożyć papier do pieczenia i rozwałkować, podsypując mąką, ciasto w kształcie okręgu o średnicy około 35 cm. Papier z ciastem przełożyć na blachę do pieczenia. Na ciasto wysypać bułkę tartę, a następnie wyłożyć rabarbar - pozostawiając 3 cm wolnego miejsca przy brzegach. Na koniec zawinąć brzegi do środka. Tartę piec 40-45 minut. Po upieczeniu studzić przy otwartym piekarniku, a po około 30 minutach przełożyć delikatnie z blachy na kratkę i pozostawić do całkowitego przestudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Zdjęcie - Rustykalna tarta z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów