Rustykalna tarta z jabłkami


Uwielbiam tę tartę! Za smak, wygląd oraz prostotę wykonania. Dla mnie to ta 'idealna'.
Choć to jedno z najbardziej niechlujnie przyrządzanych przeze mnie ciast, to jednocześnie jedno z najbardziej urokliwych w efekcie końcowym. Nas zachwyca za każdym razem.
Serdecznie polecam. Nie tylko z jabłkami.

Składniki
przepis cytowany za Bajaderką z forum cincin
Ciasto:
- 1 1/4 szklanki maki
- 2 lyzki cukru
- szczypta soli
- 1/2 kostki zimnego masla (125 g), pokrojonego na kawalki
- 3 lyzki lodowatej wody
Nadzienie:
- 4 duze jablka - obrane, przekrojone na polowki i kazda polowka pokrojona na 6 plasterkow [u mnie 15 niedużych papierówek - niecałe 700 g]
- 6 lyzek cukru
- 1/3 lyzeczki mielonego cynamonu
- 1 lyzka maki
- 2 lyzki rozpuszczonego masla
- 1 jajko, lekko ubite do posmarowania
- 4 lyzki dzemu morelowego
Ciasto: Make wymieszac z cukrem i sola, dodac maslo i posiekac, az maslo zamieni sie w grudki (swietny do tego jest malakser). Dodac 2 lyzki wody, wymieszac az ciasto zacznie formowac sie w calosc. Jezeli ciasto ciagle jest suche, dodawac stopniowo pozostala lyzke wody. Ciasto zebrac razem, uformowac kule, splaszczyc, zawinac w folie plastikowa i schlodzic w lodowce przez conajmniej godzine.
Nadzienie: 4 lyzki cukru wymieszac z cynamonem, posypac jablka i wymieszac. Pozostale 2 lyzki cukru wymieszac z lyzka maki w malej miseczce.
Schlodzone ciasto rozwalkowac na papierze do pieczenia w kszalcie krazka o srednicy 32cm. Papier (a na nim ciasto) przeniesc na duza plaska blache. Posypac ciasto (zostawiajac czysty 5cm margines) mieszanka cukru i maki. Ukladac jablka (ciagle zostawiajac wolny 5cm margines), plasterek przy plasterku w kolko, polac roztopionym maslem. Zawinac brzeg ciasta na jablka, robiac zakladki (im ciasto nierowniejsze tym ladniejsze, caly urok tej tarty lezy wlasnie w tym, ze nie jest perfekcyjnie ladna). Posmarowac brzeg rozbitym jajkiem, posypac grubym cukrem krysztalem i piec w temperaturze 200ºC przez okolo 40-45 minut, az jablka beda miekkie i ciasto zlotawe. Dzem morelowy zagrzac w rondelku i posmarowac nim jeszcze gorace jablka. Zostawic tarte na blasze az wystygnie, delikatnie przeniesc na duzy talerz.
* Na zdjęciach wersja z papierówkami. Robiona była też z antonówkami i śliwkami. Mimo że czasem owoce pusczają sporo soku, który wycieka z brzegów tarty, to jednak ciasto nie podmięka - tym bardziej przepis polecam.
