Rurki z kremem

 

Hani-2, zrobiła wrzutę swoich rurek na gazeciaka....mmmmmm ślinotoku dostałam ogladając jej wypieki:))) Czym prędzej udałam się do sklepu po formy. Szkoda, że kupiłam tylko jedną paczkę (czytaj 10szt.). Przy mega wielkiej porcji składników, walczyłam do wieczora z moimi rurkami. Efekt był taki, że na koniec z ciasta robiłam wyciskane herbatniczki :))) Fabryka rurek w mojej kuchni:)

Przy tropikalnej temperaturze dobiegającej z piekarnika, krem nie miał szans. Podczas ubijania zwarzył się. Cóż, zdarza się:))) Następny był już z suchego proszku.

Warto było zrobić ten przepis. Tym bardziej, że jest z zeszytu mamy Hani-2:)

Rurki z kremem

1/2 kg mąki pszennej

1 kostka masła

3/4 szklanki kwaśnej śmietany

1 szczypta soli

dodatkowo:

cukier

tłuszcz do wysmarowania rurek

Z podanych składników zagnieść ciasto, podsypując dodatkowo mąką. Schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm. Wycinać długie paski i nawijać na wysmarowaną tłuszczem formę. Gotowe rurki obtaczać w cukrze zostawiając spodnią część bez cukru.

Piec w temperaturze 200st. aż rurki nabiorą złotego koloru.

Po wystudzeniu nabijać kremem.

W moim przypadku był krem z torebki.

 

 

 

To zdjęcie mnie rozbawiło:)))) Stado pędzących fiutów, ot co:)))

 

 

Przepisy z tych kategorii

1

Najłatwiejsze kruche ciasteczk…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

2

Śniadaniowe rogaliki z dżemem…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

1

Rożki piwne (piwoszki)

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Ciasteczka stempelki

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Kruche ciasteczka stempelki

atina atina
Tak sobie pichcę...

Rogaliki półfrancuskie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku