Rumsztyk z cebulką na białym winie

Rumsztyk z cebulką na białym winie

Kiedy mój tato wspomina swoje młode lata, a wspomnienia te skręcą w rejony gastronomiczne, kilka razy zdarzało mi się słyszeć, że kiedyś rumsztyk z cebulką królował w każdej knajpce. To było coś na kształt dzisiejszego „schabowego z piersi kurczaka”, jak mi się wydaje.

Zdjęcie - Rumsztyk z cebulką na białym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Teraz z wołowiną (dobrą!) nie jest tak łatwo, bardzo rzadko znaleźć ją można w karcie restauracji, nie mówiąc już o mniejszych czy mniej renomowanych przybytkach, a jak już to zwykle pod postacią steku, ewentualnie zrazów.

Zdjęcie - Rumsztyk z cebulką na białym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiedy więc znalazłam w sklepie dwie słusznej wielkości porcje opisane jako rumsztyk, nie wahałam się ani chwili i już następnego dnia na naszym stole królował w towarzystwie słodkiej, ususzonej cebulki.

Zdjęcie - Rumsztyk z cebulką na białym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rumsztyk z cebulką na białym winie

Agata, 12 sierpnia 2013

Zdjęcie - Rumsztyk z cebulką na białym winie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Mięso wyjmij z lodówki, natrzyj oliwą, popieprz i pozostaw na 30 minut- godzinę w temperaturze pokojowej.

Cebulę pokrój w półtalarki. Wrzuć na oliwę (2 łyżki) , posól i duś wolno na małym ogniu, aż stanie się miękka i słodka, od czasu do czasu mieszaj. Gdy cebula zacznie się delikatnie złocić, dolej wino i gotuj aż część jego płynu odparuje, i powstanie delikatna, choć dość gęsta okrasa.

Rozgrzej patelnię grillową, usmaż z każdej strony mięso po ok. 3 minuty (czas zależy jednak od stopnia wysmażenia, jaki chcesz osiągnąć). Mięso sól przed samym smażeniem, z tej strony, którą akurat smażysz. Usmażone mięso przełóż na talerz, daj mu kilka minut, bo odpoczęło.

Na każdą porcję mięsa nałóż cebulką, posyp świeżo mielonym pieprzem. Serwuj od razu.

Kategorie przepisów