Rumowe choinki w czekoladzie

Rumowe choinki w  czekoladzie

To już ostatni przepis, który zdążyłam wypróbować ze świątecznego numeru Dobrych Rad ale to nie znaczy, że do innych się nie przymierzam. Zrobię je napewno tylko już po świętach:) Tym razem mam coś dla miłośników rumowych smaków. W orginale były to  talarki, a ja ciastka wycięłam w kształcie choinek i posmarowałam czekoladą. Cukrowej posypki użyłam jako bombek. Choinki dopisuję do akcji Cudawianki i Polinqi.

Zdjęcie - Rumowe choinki w  czekoladzie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 50 g gęstej śmietany
  • 1 buteleczka rumowego aromatu
  • 350 g mąki

Masło o temperaturze pokojowej włożyć do miski i zmiksować na puszystą masę. Miksując dalej, stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy, sól, śmietanę i aromat. Dodać połowę mąki i zmiksować, następnie wsypać resztę mąki i hakami miksera wyrobić gęste ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Dwie blachy wyłożyć pergaminem lub nasmarować tłuszczem. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować, jest to dość trudne zadanie bo ciasto nie chce się wałkować  ale mnie się jakoś udało. Wycinać ciastka dowolnym kształtem foremki. Ułożyć je na blaszkach i wstawić do piekarnika. Piec ok. 12 minut.

Smacznego:)

Kategorie przepisów