Rukola z figami i brie.
Elegancka sałatka, która nie tylko zachwyca niebanalnym wyglądem, ale też świetnie smakuje i delikatnie syci pierwszy głód. Główną rolę grają tu świeże figi, które sprawiają, że danie wygląda na wykwintne, choć jego przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę.
Idealna przekąska lub wstęp do dalszej biesiady w dobrym stylu.
Po szybie spłynęła kolejna kropla srebrzystego deszczu… Gdzieś w oddali przygarbiona postać spiesznym krokiem zmierza do domu. Już od progu poczuje zapach świeżego ciasta ze śliwkami, a stęsknione dzieci przybiegną szczebiocząc jedno przez drugie… Mają wiele do opowiedzenia…
W oknie naprzeciwko starsza kobieta wystukuje palcem w szybę rytm ulubionej piosenki. Tak bardzo przypomina jej czasy młodości i pierwszą miłość… Jest z nią do dziś i wciąż chodzą na długie spacery trzymając się za ręce, jak za dawnych lat…
A ja… poddaję się jesiennej melancholii i otulona szarym, ciepłym swetrem szukam pierwszych wypłowiałych liści. Znajduję je bez problemu. Pierwszy wiruje na wietrze zaraz obok grubego, rudego kota przytulonego do najniższej gałęzi, drugi na samym czubku powiewa niczym złowieszcza piracka bandera. A w międzyczasie przestało padać. Już tylko szumi woda w rynnie i ostatnie krople spadające z dachu odbijają się głośno od mokrego parapetu. Pomiędzy poprzerywanymi chmurami przedziera się nieśmiało złoty promień popołudniowego słońca…
***
Gdy w sklepach pojawiają się świeże figi to dla mnie znak, że lato się skończyło. I choć tęskno mi będzie do niego, pakuję figi do koszyka i wiem, że każdy, komu je podam poczuje się wyjątkowo, po królewsku. Taką mają moc w sobie. Uwielbiam figi w połączeniu z rukolą i serem. Tym razem wybrałam delikatny, kremowy brie. Do tego tylko kilka włoskich orzechów i delikatny dressing z miodu, kropli soku cytrynowego i najlepszej oliwy. Później można już tylko delektować się wyborną sałatką.
Składniki:
(2 porcje)
- 2-3 świeże figi
- 2 garści rukoli
- 60-100g sera brie
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1-2 łyżki płynnego miodu
- 1-2 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- świeżo mielony czarny pieprz
- ewentualnie sól do smaku
Przygotowanie:
- Orzechy grubo posiekać lub połamać i uprażyć na suchej patelni. Gdy się zrumienią i zaczną intensywnie pachnieć, zdjąć i ostudzić.
- Figi umyć i pokroić w ósemki.
- Na talerzach ułożyć rukolę, na niej figi i porwane kawałki sera. Całość posypać orzechami.
- Sałatkę skropić miodem, sokiem z cytryny i oliwą. Oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą do smaku.
- Podawać od razu.
Smacznego!