Ruchanki

Ruchanki

Ach... ruchanki. Od tak dawna to słowo nie jest mi obce, a nadal wywołuje głupawy uśmiech na twarzy :) A przecież to nic innego jak słodkie  placki rodem z kuchni kociewskiej. Drożdżowe, pożywne, niezbyt słodkie same w sobie. Dlatego tak ważne jest aby obficie obsypać je cukrem pudrem po usmażeniu. Nazwa ruchanki pochodzi od słowa "wyruchane " :), czyli wyrośnięte i wyrobione.

Pamiętam swoje pierwsze ruchanki, te sprzed kilku lat. Och, to nie było! Wyszły tłuste i nawet od razu po usmażeniu nie zachwycały swoim smakiem.

Dzisiaj powtórka, aczkolwiek przepis już nieco inny. Zdecydowanie godny polecenia. Teraz mogę szczerze napisać, że ruchanki to jedne z najsmaczniejszych placków jakie jadłam w swoim życiu, niezbyt tłuste, maślane, puszyste.

 

Zdjęcie - Ruchanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Ruchanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ruchanki

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • łyżka cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 kostki stopionego masła
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • kieliszek spirytusu, by ciasto nie nasiąkało mocno tłuszczem
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

W niedużej misce rozetrzeć drożdże z cukrem. Dodać 1/2 szklanki letniego mleka i odstawić na kilka do kilkunastu minut (aż podrosną ). Resztę mleka podgrzać z cukrem waniliowym i solą, stopniowo dodawać mąkę. Następnie dodać rozczyn z drożdży, żółtka, spirytus. Dobrze wyrobić ciasto dodając pod koniec stopione letnie masło. Wyrobić dobrze. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, następnie łyżką maczaną w gorącej wodzie nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Odsączać na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu i na koniec oprószyć cukrem pudrem.

Zdjęcie - Ruchanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Ruchanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Smacznego :)

 

źródło

Kategorie przepisów