Różowe danie - wołowina Wellington

Różowe danie - wołowina Wellington

Szarlotek prowadzi Różowy Tydzień, w ramach którego powstają potrawy w różowym odcieniu. Te smakołyki to oczywiscie pretekst po to, by przypomnieć sobie, innym - dbajmy o siebie, chodźmy na badania, znajdźmy na nie czas! Pomyślcie, jak smutno by było, gdyby Was nagle zabrakło. Sama nie cierpię chodzić na wszystkie te nudne badania, bo zaczynają mi się wtedy włączać różne problematory. Dopuszczam do siebie bliżej myśl, że życie jest kruche i marudzę w duchu, czy to jedno, drugie badanie ma sens, skoro jest przecież milion różnych innych chorób i nie przebadam się profilaktycznie na wszystko. Mimo to zagryzam zęby i idę. I wykonuję te podstawowe badania. Czasami spotykam opryskliwe pielęgniarki. Nie jest to słodki, pyszny czas. Robię to, bo mam dzieci, bliskich, bo sama dla siebie mogę zniknąć, ale innych mi szkoda. To ci co zostają cierpią najbardziej. Już to wiem. :-( Jak nie chcemy robić tego dla siebie, zróbmy to dla kogoś najbliższego. Zanim podam przepis Jamiego Oliviera na różowe coś niecoś, oto link do strony z rysunkami mojej bliskiej koleżanki - KSIĘGA ŚMIERCI

...

Różowe danie - wołowina Wellington


Zdjęcie - Różowe danie - wołowina Wellington  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Różowe danie - wołowina Wellington  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

oliwa

1 czerwona cebula

1 marchewka

2 ząbki czosnku

szczypta kuminu

szczypta mielonego chilli

500 g mielonej wołowiny dobrej jakości

200 g czerwonej fasoli z puszki, osączonej

2 łyżki koncentratu pomidorowego

sól

pieprz

2 jaja

ok. 500 g francuskiego ciasta ( u mnie 2 opakowania ciasta - wyszło mi 8 roladek)

duża garść startego sera, u mnie Pecorino Romano

Na oliwie smażę posiekaną cebulę, czosnek i drobno pokrojoną marchewkę. Duszę przez ok. 10 minut na średnim ogniu. Dodaję chilli i zmielony kumin i duszę razem przez minutę. Masę zostawiam, by ostygła.

Piekarnik podgrzewam do 180 stopni.

Mieszam ze sobą, bardzo dokładnie,  zawartość patelni, mięso, koncentrat pomidorowy, 1 jajko, fasolę, sól i pieprz.

Blat i wałek obsypuję mąką  i wałkuję ciasto francuskie. Kroję je na 4 równe części. Na środku układam farsz, równo go rozprowadzam zostawiając puste brzegi ciasta. Wierzch farszu posypuję świeżo startym serem. Brzegi ciasta smaruję jajkiem. Ciasto roluję i dokładnie łączę brzegi.

Ruloniki kładę w formie oprószonej mąką. Wierzch roladek smaruję jajkiem. Piekę przez ok. 25 minut.

Podaję z warzywami. Dzisiaj przygotowałam do nich brukselkę.

* źródło - październikowy numer "Kuchni"


Zdjęcie - Różowe danie - wołowina Wellington  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów