Rożki piwne (piwoszki)

Rożki piwne (piwoszki)

Ciasteczka w stylu nieco retro, popularne głównie w latach dziewięćdziesiątych, jednak bardzo smaczne za sprawą kruchego, delikatnie listkującego się ciasta i domowych konfitur. Są łatwe do zrobienia i nadspodziewanie szybko znikają ;)
I chociaż samo ciasto robi się bez cukru, słodyczy nadaje dżem oraz cukier puder – i to w zupełności wystarcza.
Warto przypomnieć sobie ten przepis :)

Zdjęcie - Rożki piwne (piwoszki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ROŻKI PIWNE (PIWOSZKI)
3 szklanki mąki,
250g margaryny dobrej jakości lub masła,
około ½ szklanki piwa,
1 słoik gęstego dżemu,
cukier puder do posypania

Margarynę/masło posiekać razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać piwo i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez mniej więcej 2 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując blat mąką. Za pomocą noża podzielić ciasto na kwadraty o boku ok. 6-7cm. Na środek każdego kwadratu nałożyć łyżeczkę dżemu. Dwa przeciwległe rogi ciastek skleić ze sobą. Dużą, płaską blachę wyścielić papierem do pieczenia. Ułożyć ciasteczka w niewielkiej odległości obok siebie.
Piec w 200 stopniach przez około 15 minut, aż zaczną się rumienić.
Wystudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem.

(z podanej ilości składników wychodzi ok. 35-40 ciastek)


Zdjęcie - Rożki piwne (piwoszki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów