Rożki pistacjowo-marcepanowe

Rożki pistacjowo-marcepanowe
przepis:

Masa pistacjowo-marcepanowa

10 dag orzeszków pistacjowych

17 dag masy marcepanowej

1 białko

 aromat migdałowy

Orzechy obrać z łupinek, zmielić  drobno w blenderze. 

Masę marcepanową rozdrobnić, dobrze wymieszać z pistacjami, dodać białko, aromat migdałowy.

Dokładnie wyrobić masę.

 .

Kruche ciasto:

30 dag mąki

 17 dag masła

10 dag cukru pudru

4 surowe żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę  wymieszaną z proszkiem do pieczenia , posiekać z masłem, dodać przesiany cukier puder i żółtka. Ciasto wyrobić szybko, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki.

Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część  rozwałkować na długi prostokąt . 

Rozsmarować na nich masę, zwinąć w rulony, pokroić na trójkąty.



Piec ok. 15 min. w piekarniku  nagrzanym do temp.  180º C.

Po ostudzeniu ozdobić białą czekoladą i pokruszonymi pistacjami.

Zdjęcie - Rożki pistacjowo-marcepanowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rożki pistacjowo-marcepanowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rożki pistacjowo-marcepanowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów