Rozgrzewający napój imbirowy

Rozgrzewający napój imbirowy

wśród napojów rozgrzewających najpopularniejsze są grzańce na bazie alkoholu, ale są też napoje bez tego dodatku, choćby taki wigilijny kompot (wiem, wiem, fani wędzonych owoców łączcie się ;) lub napój imbirowy.
przynajmniej część z was wie, że imbir ma liczne właściwości zdrowotne. działa przeciwprzeziębieniowo - na co teraz najbardziej liczę, ułatwia trawienie, działa przeciwzakrzepowo, zapobiega mdłościom i bólom miesiączkowym, zmniejsza migreny, działa moczopędnie. poza tym jest świetną przyprawą, bez której nie wyobrażam sobie rosołu.

Zdjęcie - rozgrzewający napój imbirowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

napój imbirowy

  • kawałek imbiru wielkości kciuka (ok. 4 cm)*,
  • 0,5 cytryny,
  • 4 łyżki octu jabłkowego,
  • 4 łyżki miodu,
  • 1 litr wrzątku

Imbir oskrob łyżeczką i zetrzyj na drobnej tarce jarzynowej. Cytrynę sparz i pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć razem do dzbanka i zalej wrzącą wodą. Kiedy przestygnie dodaj miód i ocet jabłkowy. Nalewaj do szklaneczek lub kubków przez sitko.

* jeśli nie lubisz ostrych smaków, przygotuj napój z połową tej ilości, tak, żeby imbir był ledwie wyczuwalny. wszystkie ilości składników tego napoju można dowolnie zmodyfikować, by pasował do indywidualnych upodobań.

Kategorie przepisów