Róże Karnawałowe

Jak karnawał to karnawał... ;-) Sądząc po nazwie to właśnie te róże powinny być najpopularniejsze o tej porze roku. Muszę jednak przyznać , że zrobiłam je pierwszy raz w życiu , przy okazji smażenia faworków (robi się je z tego samego ciasta). Może nie wyszły zbyt okazale , ale , jak to się mówi - "pierwsze koty za płoty" ;-)


Składniki:
- 2 szkl. maki
- 3 żółtka
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżka wody
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać i dokładnie wyrobić. Ciasto dobrze zbić wałkiem i odstawić na 20 minut. Następnie cienko rozwałkować , wycinać kółka w 3 lub 4 rozmiarach , na brzegach robić po 5 nacięć. Środek każdego kółka (oprócz tych najmniejszych) posmarować białkiem , nakładać jedno na drugie (od największego do najmniejszego) i zlepiać przyciskając na środku. Smażyć w gorącym tłuszczu (najpierw "płatkami" do dołu) na rumiano. Wykładać na papierowy ręcznik do osączenia , na środek każdej "róży" nakładać odrobinę powideł lub konfitury , posypywać cukrem pudrem.

Przepisy z tych kategorii

1

Rolowana pieczeń z boczku

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Barszcz biały na zakwasie

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

3

Najlepsza grochówka. Co zdrowe…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka jarzynowa

A_SE A_SE
Shabbyeat

2

Kluski śląskie II

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

4

Szarlotka kisielowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

1

Tuńczykowa pasta do kanapek

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

1

Jajka faszerowane tuńczykiem

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Jajka faszerowane z ciecierzyc…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Francja: Oeuf à la tripe (jajk…

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

1

Jajka z zielonym kalafiorem i…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

2

Deser Natas do Céu

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni