Róże Karnawałowe

Jak karnawał to karnawał... ;-) Sądząc po nazwie to właśnie te róże powinny być najpopularniejsze o tej porze roku. Muszę jednak przyznać , że zrobiłam je pierwszy raz w życiu , przy okazji smażenia faworków (robi się je z tego samego ciasta). Może nie wyszły zbyt okazale , ale , jak to się mówi - "pierwsze koty za płoty" ;-)


Składniki:
- 2 szkl. maki
- 3 żółtka
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżka wody
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać i dokładnie wyrobić. Ciasto dobrze zbić wałkiem i odstawić na 20 minut. Następnie cienko rozwałkować , wycinać kółka w 3 lub 4 rozmiarach , na brzegach robić po 5 nacięć. Środek każdego kółka (oprócz tych najmniejszych) posmarować białkiem , nakładać jedno na drugie (od największego do najmniejszego) i zlepiać przyciskając na środku. Smażyć w gorącym tłuszczu (najpierw "płatkami" do dołu) na rumiano. Wykładać na papierowy ręcznik do osączenia , na środek każdej "róży" nakładać odrobinę powideł lub konfitury , posypywać cukrem pudrem.

Przepisy z tych kategorii

Sernik na Wielkanoc

upl upl
Niebo w gębie

3

Wielkanocne śniadanie - awokad…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

2

Babka czekoladowo-migdałowa

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Domowe sosy do mięs: majonez,…

Dorota Dorota
SuperStyler

Cykoria z jajkiem

Na krachym spodzie Na krachym spodzie
Na krachym spodzie

Jajka faszerowane. Na Wielkano…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Przepisy z tych kategorii

2

Babka piaskowa

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

1

Jaglana babka z bananem i koko…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

3

Wtorek z kaszą #6: Pasztet jag…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Warzywa pieczone i celebracja…

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

1

Domowy makaron

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Tatar z łososia. Minimalistycz…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże