Róże Karnawałowe

Jak karnawał to karnawał... ;-) Sądząc po nazwie to właśnie te róże powinny być najpopularniejsze o tej porze roku. Muszę jednak przyznać , że zrobiłam je pierwszy raz w życiu , przy okazji smażenia faworków (robi się je z tego samego ciasta). Może nie wyszły zbyt okazale , ale , jak to się mówi - "pierwsze koty za płoty" ;-)


Składniki:
- 2 szkl. maki
- 3 żółtka
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżka wody
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać i dokładnie wyrobić. Ciasto dobrze zbić wałkiem i odstawić na 20 minut. Następnie cienko rozwałkować , wycinać kółka w 3 lub 4 rozmiarach , na brzegach robić po 5 nacięć. Środek każdego kółka (oprócz tych najmniejszych) posmarować białkiem , nakładać jedno na drugie (od największego do najmniejszego) i zlepiać przyciskając na środku. Smażyć w gorącym tłuszczu (najpierw "płatkami" do dołu) na rumiano. Wykładać na papierowy ręcznik do osączenia , na środek każdej "róży" nakładać odrobinę powideł lub konfitury , posypywać cukrem pudrem.

Przepisy z tych kategorii

1

Kotlety mielone z ziołami i pa…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

5

Biały blok z żurawiną i pistac…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

2

Ryż z jabłkami - moje comfort…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Chleb kaszubski na podmłodzie

MarcinH MarcinH
Grahamka

1

Polskie bułki maślane A.D.1959

MarcinH MarcinH
Grahamka

2

Wafelki czekoladowo-orzechowe…

aronia aronia
Wiem co jem

Przepisy z tych kategorii

Brownie z awokado i stewią

Tyna Tyna
In cooking we trust

1

Naleśniki razowe z musem jabłk…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Dlaczego uważam, że Duńczycy s…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Pierogi z dynią

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

1

Buraczane gnocchi

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

2

Placuszki z cukinii. Na słono

Kaś Kaś
Bake&Taste