Różane magdalenki.

Różane magdalenki.

Magdalenki to niewielkie biszkoptowe ciasteczka o francuskim pochodzeniu, które idealnie nadają się na podwieczorek. Są niezwykle puszyste, mięciutkie i uroczo wyglądają na półmisku w towarzystwie delikatnej zastawy do herbaty. Moje magdalenki wzbogaciłam różanym aromatem, co dodało im subtelności i wiosennego charakteru.

Zdjęcie - Różane magdalenki. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierwszy wypad rowerem do miasta przyprawił mnie o cudownie wiosenny nastrój i spore zakwasy. Nie oparłam się kolorowym nowalijkom, które zdawały się aż krzyczeć, bym schowała je w koszyku. Zaczęła się wiosna i wracam do swojego ulubionego stylu życia. Czas wprowadzić trochę zielonego do kuchni.

Ale dzisiaj mam na swoim blogowym talerzu kultowe magdalenki. Dopóki ich nie spróbowałam, nie mogłam pojąć co jest w nich nadzwyczajnego.

Teraz już wiem, że są to niezwykłe ciasteczka.

Z każdym kęsem odbywa się magiczna podróż dookoła świata…

A moje są niezwykłe podwójnie. Nie mają tradycyjnego kształtu muszelki, czy też jak kto woli niedźwiedziej łapy. Są w kształcie pisanek – w sam raz na Wielkanoc.

Zdjęcie - Różane magdalenki. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

około 15 sztuk

kcal:1379 B:32 W:175 T:60 (1 sztuka zawiera około: 92kcal)

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g roztopionego masła
  • 2 łyżki wody różanej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka zmiksuj z cukrem na wysokich obrotach przez kilka minut aż powstanie puszysta masa.
  • Delikatnie wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wymieszaj łopatką do połączenia składników.
  • Wlej rozpuszczone i przestudzone masło oraz wodę różaną i zamieszaj.
  • Lekko natłuszczone foremki wypełnij w 3/4 i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C.
  • Piecz około 15 minut obserwując, czy nie przypalają się na krawędziach.
  • Jeszcze ciepłe przełóż na kratkę do ostygnięcia.
  • Zimne oprósz cukrem pudrem lub oblej rozpuszczoną czekoladą.

Jeśli nie odpowiada Ci aromat różany, zamiast wody różanej użyj cukru waniliowego lub skórki cytrynowej, a jeśli nie masz odpowiednich foremek, użyj formy muffinkowej. Pamiętaj wówczas o wydłużeniu czasu pieczenia do około 20-25 minut.

Smacznego!

Zdjęcie - Różane magdalenki. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Różane magdalenki. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów