Różane ciasto z rabarbarem

Różane ciasto z rabarbarem

Zanim nadejdzie sezon na nasze polskie, słodkie truskawki, moim ulubionym ciastem, jest ciasto z rabarbarem. Nic wymyślnego, nic trudnego – po prostu ciasto. Takie, które kojarzy się z dzieciństwem, z popołudniowymi, wiosennymi promieniami słońca i babcinym ogródkiem pełnym wonnych kwiatów i ziół o tajemniczych nazwach i właściwościach.

Właśnie taki jest  przepis na to ciasto. Prosty i niezawodny, a ciasto… Pyszne, puszyste i aromatyczne. Tylko jeść… Jeść i wspominać czasy, gdy rabarbar najlepiej smakował z cukrem.

To jedno ze smaczniejszych ciast tego typu, jakie jadłam. Lekkie i bardzo puszyste, rosło niemal w oczach jeszcze przed wstawieniem do piekarnika. Delikatne, lekko maślane, jogurtowe, pachnące wodą różaną i rabarbarem. Chociaż bardzo łatwe, zachwyca swoim smakiem.

Zdjęcie - Różane ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:(forma keksowa 10-25cm)

  • 170g miękkiego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 300g rabarbaru około 3 łodygi
  • 3-4 łyżki wody różanej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rabarbar pokrój na 10cm kawałki (szerokość foremki). Każdy kawałek przetnij wzdłuż na pół. Oprósz 2 łyżkami cukru i zalej 2 łyżkami wody różanej. Odstaw na kilkanaście minut.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch.
  • Dodawaj po jednym jajku nie przerywając ucierania.
  • Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Wymieszaj do połączenia się składników.
  • Dodaj jogurt i 2 łyżki wody różanej i wymieszaj do połączenia się składników. Możesz użyć miksera na wolnych obrotach.
  • Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj.
  • Na wierzchu ułóż gęsto paski rabarbaru skórką do góry. Skrop powstałym sokiem pozostałym po macerowaniu rabarbaru.
  • Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 45-50 minut lub do „suchego patyczka”
  • Przestudź, a następnie delikatnie przełóż na półmisek.
  • Przestudzone ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Zdjęcie - Różane ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Różane ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Różane ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Różane ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów