Rote Grütze


Rote Grütze to słodki deser popularny w niemieckiej kuchni, jak również w krajach skandynawskich.
Podstawa deseru to czerwone owoce: maliny, czerwona porzeczka, truskawka lub wiśnie zagotowane w soku z owoców, wodzie lub czerwonym winie, następnie zagęszczone mączką ziemiaczaną, kukurydzianą, ryżową lub sago. Najczęściej podawany z sosem waniliowym lub bitą śmietaną.
W zależności od rodzaju i koloru użytych owoców istnieje także wersja: Gelbe Grütze lub Grüne Grütze.
To nic innego jak nasz popularny kisiel, tylko w wersji na bogato, bo przygotowany i podawany z całymi owocami.
Doskonały sposób na bardzo prosty deser i zużycie zamrożonych owocowych zapasów, jednocześnie smaczna porcja owoców obowiązkowa w codziennej diecie.
Do przygotowania deseru wykorzystałam popularną mieszankę kompotową ze sklepowej lady chłodniczej.
Składniki:

1 mieszanka kompotowa z czerwonych owoców - 450 g
400 ml wody
1 łyżka skrobii ziemniaczanej
kilka goździków, cynamon
2-3 łyżki ksylitolu/cukru
Przygotowanie:
- mieszankę kompotową zalać wodą (1/3 szklanki odlać), dodać przyprawy, cukier i zagotować. Gotować kilka minut
- pozostawioną wodę wymieszać z mączką ziemniaczaną i zagęścić zagotowane owoce
- kisiel rozlać do pucharków/kompotierek i podawać gorący lub zimny sam lub z sosem waniliowym/lodami/bitą śmietaną
