Roszponka z jajkiem i skwarkami

Roszponka z jajkiem i skwarkami


Lamb's lettuce with egg.
Zdjęcie - Roszponka z jajkiem i skwarkami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Roszponka z jajkiem i skwarkami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki. 150-200g roszponki, 2 cebule, 100g boczku, 2 jajka na twardo

Sos: 1 ząbek czosnku, 1 łyżka aceto balsamico di Modena, 2 łyżki soku z pomarańczy, 2 łyżki oliwki, sól, pieprz

Wykonanie. Sałatę opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerze. Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki ,przelać wrzątkiem. Boczek pokroić w drobną kostkę i wysmażyć na brązowe, chrupiące skwarki. Jajka podzielić na połowę lub ćwiartki. Sos. Czosnek obrać ,przecisnąć przez praskę i dodać do octu wymieszanego z sokiem pomarańczowym .Doprawić solą, cukrem i mocno pieprzem .Wlać olej i dobrze wymieszać. Sałatę posypać skwarkami ,krążkami cebuli ,polać sosem i ułożyć jajko.
Słów kilka …od dziadka.
Zdjęcie - Roszponka z jajkiem i skwarkami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kiedy kochane wnuczęta przyjdą do babci i dziadka z życzeniami ,to musimy ich ugościć. Dla maluszków dziadek przygotuje jeżyka .Babcia ,która jest w kuchni artystką na pewno upiecze coś słodkiego.
Gruszkowy jeżyk. Zdjęcie - Roszponka z jajkiem i skwarkami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bok gruszki lekko ściąć tak, aby gruszka ładnie leżała. Obrać 1/3 ze skórki od strony ogonka. Winogrona ,możliwie małe ,przekroić na pół , nadziać na wykałaczki i wbijać w gruszkę. Z ciemnego winogrona lub czarnej oliwki zrobić ryjek. Nałożyć oliwkę na ogonek gruszki ,a jeżeli go brakuje , to wbić na wykałaczce. Z pieprzu –oczka. Powyższa wersja ,to słodka. Jeżeli chcemy wytrawną, to zamiast winogron wykorzystamy małe ,marynowane cebulki.

Kategorie przepisów