Rosół drobiowo - wołowy

Rosół drobiowo - wołowy
Dobry rosół wymaga czasu. Trzeba go gotować długo, na małym ogniu. Ma tylko pyrkać. Potrzebuje dobrego mięsa i dużo warzyw. Mimo iż rosoły gotuję od zawsze, z przykrością stwierdzam, że nie jestem w stanie odtworzyć rosołu z czasu mojego dzieciństwa i młodości. I nie, nie urodziłam się na wsi, nie kupowaliśmy wiejskich kur, nie przypominam sobie aby gotowanie rosołu było wielkim wydarzeniem. Po prostu był smaczny, intensywny. Coś się zmieniło. Może to już nie te kuraki, może nie te warzywa, ale to już nie jest rosół taki jak dawniej. Mimo wszystko warto go gotować bo jest, jednak, dobrą zupą.

Zdjęcie - Rosół drobiowo wołowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


składniki
ok 1300 g kurczaka wiejskiego
ok 800 g wołowiny z kością ( szponder)
3 l wody

1 marchewka
2 spore pietruszki
1/2 dużego selera lub 1 mały
por
cebula
2 ząbki czosnku
1 laska selera naciowego
5-6 ziarenek ziela angielskiego
parę ziarenek pieprzu (dałam 8)
3 goździki
2-3 liście laurowe
3 gałązki natki pietruszki
3 gałązki tymianku
lubczyk, o ile mamy

przygotowanie.
Mięsa umyć. Z kurczaka wyciąć piersi, zużyjemy je w innym daniu. Mięsa włożyć do dużego garnka ( mój jest 5 l) zalać zimną wodą, przykryć garnek pokrywką, doprowadzić do wrzenia ,następnie zmniejszyć ogień do bardzo małego i gotować ok 40 minut. Tuż przed zagotowaniem można zebrać łyżką cedzakową szumowiny, ale ja nigdy tego nie robię. W międzyczasie przygotować warzywa. Marchewkę , pietruszkę seler obrać i umyć, można przekroić na mniejsze kawałki. Por i seler naciowy umyć, przekroić na dwie części. Cebulę obrać z wierzchniej, brudnej brązowej skórki, tę pod spodem zostawić, przekroić na pół i przypiec mocno nad gazem ze wszystkich stron ( nie mam gazu, kładę cebulę na płycie ceramicznej i też pięknie się przypieka). Czosnku nie obierać. Po ok 40 minutach dodajemy do wywaru warzywa i wszystkie przyprawy. Gotować na małym ogniu, z uchylona pokrywką jeszcze ok 3,5 godziny, aż wołowina będzie miękka. Kurczaka możemy wyjąć wcześniej, ale szczerze mówiąc rzadko mi się to zdarza. Ugotowaną zupę odcedzić, doprawić solą. Podawać rosół z makaronem - najlepiej domowym - kawałkiem marchewki i posypany natką pietruszki. Smacznego!
Zdjęcie - Rosół drobiowo wołowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rosół drobiowo wołowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rosół drobiowo wołowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów