PDF Button
Jak ugotować prawdziwy i dobry polski rosół? Na pewno potrzeba wiedzy i cierpliwości. Tu znajdziesz porady jak krok po kroku przygotować najpopularniejszą zupę w Polsce.
Wskazówki wstępne:
-
Rosół gotujemy zawsze na małym ogniu przez kilka godzin (około 4), dzięki temu nie będzie mętny
-
Aby nie dosypywać wzmacniaczy smaku ani kostek rosołowych potrzebujesz dużo składników. Dużo warzyw, różne rodzaje mięs, suszone grzyby, cebula. Nie bój się dodawania ich w dużych ilościach. Dzięki dużej ilości składników twoja zupa będzie aromatyczna
-
Podczas gotowania zbieraj łyżką z powierzchni tak zwane „burzyny” czyli pianę, która wytwarza się podczas gotowania mięsa
-
Nie przykrywaj rosołu pokrywką, szczególnie kiedy gotujesz rosół z kaczki czy kury
-
Gotuj raz a dobrze. W dużym garnku mieści się dużo składników. Ugotuj cały gar, jak ci się znudzi rosół, zamień go w pomidorówkę dodając przecier z pomidorów i nieco przypraw.
-
Makaron do rosołu gotuj w osobnym garnku, dzięki temu zupa będzie klarowany
-
Do rosołu używaj mięs takich jak: kura, kaczka, królik, wołowina. Pamiętaj aby mięsa te nie były suche. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, dzięki niemu rosół będzie aromatyczny

Rosół na mięsie kurzym z dodatkiem wołowego
Kurę i wołowinę opłukujemy wkładamy do garnka zalewamy wodą tak aby przykryła mięso. Gotujemy przez ok 2 godziny na małym ogniu, zbierając od czasu do czasu burzyny.
Warzywa obieramy, jeśli mamy możliwość cebulę kroimy w połówki i opalamy nad ogniem, aby dodać zupie smaku. Dodajemy warzywa, zmniejszamy ogień do minimalnego. Dodajemy suszone grzyby i przyprawy oraz miód. Soli należy dodać 1 łyżkę a następnie regulować do uzyskania odpowiedniej słoności. Jeśli w garnku jest miejsce dolewamy jeszcze wody. Gotujemy jeszcze 2 godziny, odparowaną wodę uzupełniamy dolewając zimnej.
Wedle uznania warzywa z rosołu można pokroić w kostkę lub pozostawić w całości, mięso należy obrać ze skóry i kości i chrząstek i wrzucić je z powrotem do zupy.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Nałożyć do miski, dodać warzywa, zalać rosołem.

Rosół na mięsie wołowym