Rolmopsy


Rolmopsy - zakręcone śledzie to na pewno król zimnych przystawek. Domowe rolmopsy w aromatycznej marynacie uświetnią każde towarzyskie spotkanie. Są doskonałe na wszelkie małe i duże okazje. Klasyczne są zrolowane z cebulką i konserwowym ogórkiem, ale w filety można zawinąć suszone pomidory, wędzoną, marynowaną śliwkę lub paprykę, a nawet grzyby. Co kto lubi. Rolmopsy zawsze smakują wyśmienicie.
Jak podaje Wikipedia rolmopsy z musztardą i drobno pokrojonym ogórkiem są przystawką tradycyjnego stołu wigilijnego w Polsce. Nie znam,dla mnie to efektowna przekąska na imprezę i bardziej kojarzy mi się z karnawałem . Przygotowanie rolmopsów można znacznie skrócić uzywając gotowych śledzi z tacki zamiast solonych z beczki.

6 filetów śledziowych
1 mała cebula
1 ogórek konserwowy
1 wędzona śliwka
1 duży pomidor soszony z zalewy
Składniki na marynatę:
1,5 szklanki wody
100 ml octu 10% lub 25 ml 25 %
listek laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i 0,5 łyżeczki gorczycy
nasiona kolendry - opcjonalnie

- jeśli używasz śledzi solonych z beczki wymocz je przez kilka godzin, zmieniając w międzyczasie wodę na czystą. Śledzie z tacki osusz na papierowym ręczniku
- posiekaj drobno cebulę i przelej wrzątkiem na sitku
- zagotuj wodę z octem i przyprawami, cukrem i solą. Odstaw do przestudzenia
- pokrój ogórka, śliwkę i pomidora w słupki
- filety ułożyć skórą do dołu. Rozłożyć cebulkę, posypać pieprzem. Na jednym końcu ułożyć słupki ogórka, pomidora lub śliwki i ciasno zrolować od szerszego końca, następnie spiąć wykałaczką
- w słoiku ułożyć zwinięte rolmopsy i zalać przestudzona zalewą tak, by całkowicie przykryć rolmopsy. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki najlepiej na 1-3 dni
Uwagi: zalewę możesz przygotować na bazie octu winnego mieszając go z wodą w proporcji 1:1
Część posiekanej cebulki można wymieszać pół na pół z jałkiem
