Roladki z piersi indyka z serem wędzonym

Roladki z piersi indyka z serem wędzonym

Zdjęcie - Roladki z piersi indyka z serem wędzonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Roladki z piersi indyka z serem wędzonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Witam po długiej przerwie. Za mną udany, zimowy urlop, więc wracam z nowymi siłami, gotowa na nowe wyzwania.
Jeśli chodzi o kulinaria, to zaczynam od bardzo smacznych i prostych w przygotowaniu roladek, które uświetniły nasz "powitalny" obiad.
Czy wy też tak macie, że podczas urlopu zachwycacie się lokalną kuchnią, ale zaraz po powrocie macie ochotę na coś prostego, niezbyt wyszukanego, domowego? My tak mamy.
Tęsknimy do "normalnego" jedzenia, cokolwiek by to miało oznaczać.
Po powrocie "skądś", zazwyczaj gotuję gar rosołu (bo na drugi dzień będzie z niego pomidorowa) i robię drobiowe "schabowe", z ziemniakami i kapustą "z robakami".

To określenie wymyślił mój młodszy syn, kiedy był zaledwie kilkuletnim pacholęciem a rzeczone "robaki", to nic innego, jak zwykły kminek.
Dzisiaj niestety było bez kapusty (nikomu nie chciało się ruszyć do sklepu), ale zamiast niej była sałatka i ziemniaczane puree z serem.

Zdjęcie - Roladki z piersi indyka z serem wędzonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Z przymrużeniem oka 
Zapraszam
Jak zrobić roladki z piersi indyka z serem?
Składniki:
4 płaty mięsa z piersi indyka
4 łyżki tartego, wędzonego sera (lub jakiegokolwiek żółtego)
1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
sól, pieprz, papryka słodka

Do panierowania:
1-2 jajka
mąka
bułka tarta
Mięso rozbić cienko, uważając, żeby go nie przerwać. W każdy płat wetrzeć trochę czosnku, posypać solą, pieprzem, dużą ilością papryki (będzie ładnie kontrastowała z serem) i łyżką tartego sera.
Zwinąć ściśle w roladkę, a następnie ściskając w dłoniach dobrze "skleić" mięso, zwłaszcza na końcach, nadając mu wrzecionowaty kształt.
Panierować w mące, jajku i bułce tartej.
Smażyć na średnim ogniu, odwracając co jakiś czas, aby zrumieniły się z każdej strony.

Smacznego :)

Kategorie przepisów