Roladki z kurczakiem, jarmużem i kaparami
JARMUŻJedna z najstarszych form użytkowych kapusty dzikiej, od której się wywodzi.Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające:
- przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne.
- Jest bogatym źródłem witaminy K,C a także wapnia i żelaza.
- Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe.
Tyle o jarmużu.Postanowiłam go kupić i coś z niego przyrządzić.Będą więc roladki.
Składniki:
- jarmuż
- pierś z kurczaka
- kapary
- ser dojrzewający
- czosnek
- oliwa
- zioła prowansalskie
- sól,pieprz,czerwona papryka
Jarmuż umyłam i podgotowałam przez około 10 minut w osolonej wodzie.
Czosnek starłam i chwilkę podsmażyłam na oliwie.
Dodałam garść pokrojonych kaparów.Wsypałam przyprawy.
Jarmuż posiekałam i wrzuciłam na patelnię.
Podsmażyłam aż smaki się zmieszały.
Pierś z kurczaka pokroiłam na cienkie płaty i rozbiłam.Przyprawiłam czosnkiem,solą,pieprzem,papryką i ziołami.Polałam oliwą i odstawiłam.Można ją posmarować wewnątrz np.koncentratem pomidorowym.
Następnie nakładałam na kotlety farsz.
i plasterek sera.
Zawijałam i spinałam wykałaczkami.
Smażyłam roladki
z obu stron na złoty kolor.
Smaczne i zdrowe!