Roladki z indyka z zielonym farszem

Roladki z indyka z zielonym farszem

Taka forma roladek przypadnie do gustu wielbicielom warzywnych farszów. Roladki można modyfikować na inne sposoby, dodając farsz z różnych warzyw. Filet indyka, można śmiało zastąpić filetem kurczaka. Roladki można dusić pod przykryciem, lub zapiec w piekarniku. Jeżeli zdecydujecie się na duszenie, polecam prosty i szybki przepis na sos, który można zrobić na wywarze z mięsa. Roladki będą znakomite na letni obiad dla znajomych i rodziny :-)

Zdjęcie - Roladki z indyka z zielonym farszem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 6  większych kotletów z piersi indyka
  • 1/3 ugotowanego brokuła
  • 1 mała kalarepka starta na tarce
  • 5 łyżek startego parmezanu lub innego twardego, żółtego sera
  •  2 łyżki przyprawy gyros
  •  2 łyżki ziół prowansalskich
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Składniki na szybki sos

  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  1. Kotlety z indyka lekko rozbijam i nacieram czosnkiem, ziołami i przyprawami. Układam jeden na drugim i odstawiam do lodówki na 30 min.
  2. Lekko ugotowanego brokuła dzielę na małe różyczki, dodaję kalarepkę i ser, całość mieszam.
  3. Na środek każdego kotleta daję farsz i zawijam roladki. Roladki obwiązuję nitką lub spinam wykałaczką i obsmażam na gorącym oleju na rumiano. Następnie podlewam wodą i duszę pod przykryciem do miękkości ok. 50 min.
  4. Do wywaru z mięsa dodaję składniki na sos, mieszam i chwilę gotuję. Sos powinien lekko zgęstnieć. Z sosem można eksperymentować dodając np. zamiast musztardy chrzan. Smacznego :-)

Zdjęcie - Roladki z indyka z zielonym farszem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów