Roladki z grillowanej cukinii



Roladki z grillowanej cukinii
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 1 serek wiejski o obniżonej zawartości tłuszczu
- 80 g świeżego szpinaku*
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku, pieprz ziołowy, bazylia, papryka słodka
Cukinię pokrój wzdłuż na plastry grubości ok. 2-3mm**. Plastry cukinii przypraw i podsmażaj na grillowej patelni, ok. 3 minut z każdej strony. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Podsmażaj cebulę ok. 3 minut, dodaj czosnek i podsmażaj kolejne 3 minuty. Dodaj szpinak i podsmażaj tak długo, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dopraw całość i ostudź. Dodaj serek wiejski i wszystko razem zblenduj. Na środku każdego plastra cukinii ułóż cienką warstwę farszu, zwiń i wetknij wykałaczkę, żeby roladki się utrzymały.
* Zamiast świeżego możesz też użyć mrożonego, ok. 3/4 szklanki.
** Na mandolinie lub maszynie do krojenia chleba.
