Roladki schabowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami
Wyjątkowo pyszne i apetycznie wyglądające danie ze schabem w roli głównej. Cieniutko rozbite płaty schabu nafaszerowane szpinakiem z pomidorkami koktajlowymi, uduszone w sosie własnym z dodatkiem cebuli to pyszny obiad dla całej rodziny, a także zaproszonych na uroczysty obiad gości.
Proste, efektowne danie, szybkie do przygotowania. Można przygotować więcej roladek i odgrzać następnego dnia.
Składniki na 2 porcje:
4 kawałki schabu grubości około 1 cm
około 200 g mrożonego szpinaku
1 ząbek czosnku
gałka muszkatałowa
sól, pieprz
4 suszone pomidorki z oliwy
1 cebula
2 łyżki masła ghee
1 łyżka mąki
około 1 szklanki bulionu warzywnego
zielenina do przybrania/zielona natka pietruszki
Wykonanie:
- szpinak rozmrozić na sitku, odcisnąć nadmiar wody. Cebulę i czosnek obrać, następnie pokroić w małą kostkę i zeszklić na maśle. Dodać szpinak i przesmażyć do odparowania wody. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową
- suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki
- kotlety rozbić pod folią spożywczą na cienkie płaty, oprószyć solą i pieprzem. Na kawałkach mięsa rozłożyć szpinak i pokrojone pomidorki, zwinąć roladki
- każdą roladkę starannie obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć. Obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle. Zalać bulionem, przykryć patelnię pokrywką i dusić do miękkości, około 20 minut. Jeśli sos jest za rzadki, zdejmij pokrywkę i duś do odparowania nadmiaru płynu
- roladki podałam z młodymi kartofelkami i surówką z młodej kapusty