Roladki schabowe z porem i marchewką
Bardzo fajna opcja na kotlety schabowe. Robiłam je już kilka razy i zawsze świetnie smakują.
- 5-6 plastrów schabu
- 1 duża marchewka
- 1 duży por
- 1 mały ząbek czosnku
- 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Umyte, osuszone ręcznikiem papierowym mięso delikatnie rozbijamy. Oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem.
Obraną marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki.
Oczyszczonego pora kroimy na półplasterki.
Czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Wrzucamy marchewkę. Gdy się zeszkli, na patelnię dodajemy czosnek oraz pora. Smażymy przez chwilę, cały czas mieszając. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy kwaśną śmietanę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Farsz marchewkowo-porowy wykładamy na plastry mięsa. Zwijamy w roladki.
Panierujemy w jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron do zezłocenia (ja roladki smażyłam na średnim ogniu pod przykryciem, ale obsmażone roladki można również dopiec w piekarniku).