Roladki schabowe nadziewane orzechami i chrzanem
Przepyszna potrawa, którą podać można zarówno na zwykły niedzielny obiad, jak i na bardziej uroczyste okazje, na przykład drugi dzień Świąt Wielkanocnych. Schabowe roladki z nadzieniem orzechowo-chrzanowym mają naprawdę wyjątkowy smak. Polecam! :)
ROLADKI SCHABOWE NADZIEWANE ORZECHAMI I CHRZANEM
(4 porcje)
4 kotlety schabowe,
50g orzechów włoskich,
1-2 łyżki tartego chrzanu,
1 żółtko,
1 łyżka miękkiego masła,
sól i pieprz,
1 jajko,
bułka tarta do panierowania,
olej do smażenia
Orzechy zmielić lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać z masłem, żółtkiem i chrzanem.
Kotlety cienko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Nałożyć po łyżce masy orzechowej i rozsmarować. Zwinąć roladki i spiąć wykałaczkami.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Roladki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, usmażyć na złoty kolor ze wszystkich stron na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 15 minut, aby roladki „doszły” w środku.
(przepis z książeczki „Wiosna w kuchni” z serii „Biblioteczka Poradnika Domowego” z moimi małymi zmianami)