Roladka z polędwiczki ze szpinakiem i borowikami

Inspiracje na tą potrawę znalazłam tutaj, ale zmodyfikowałam ją do moich potrzeb i zawartości lodówki. Wyszło bardzo smaczne, wykwintne danie. Mięso rewelacyjnie skomponowało się z sosem balsamicznym i świeżymi truskawkami.Polecam!
SKŁADNIKI:
1 polędwiczka wieprzowa
250 gram szpinaku
200 gram mrożonych borowików
sól,
pieprz
olej do smażenia
sos balsamiczny:
100 ml czerwonego wina
50 ml wody
50 g brązowego cukru
2 łyżki octu balsamicznego G
rzyby rozmrozić, szpinak umyć i osączyć. Polędwiczkę wieprzową oczyścić z błon, odciąć końcówki i naciąć głęboko wzdłuż, jednak nie docinając do końca. Mięso rozłożyć na desce, przykryć folią spożywczą i rozbić na cienki,duży protokąt. Posypać solą i pieprzem. Grzyby posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić borowiki. Podsmażyć przez chwilę, następnie dodać szpinak i poddusić by zwiędł.Farsz wymieszać, doprawić solą i pieprzem.Odstawić. Mięso ułożyć na folii spożywczej i rozłożyć na nim równomiernie farsz. Za pomocą folii zwinąć ściśle w roladkę. Zdjąć folię plastikową, roladę owinąć mocno folią aluminiową. Włożyć do naczynia żaroodpornego i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40 minut. Sos balsamiczny: Do rondelka wsypać cukier i roztopić go, by otrzymać karmel. Dolać wino oraz wodę. Kiedy płyn zredukuje się o 1/3, dodać ocet balsamiczny. Gotować do czasu aż sos zgęstnieje. Mięso wyjąć z pierkarnika,pokroić na kawałki i podawać z sosem balsamicznym.