Rolada z puszystym kremem
Rolada z puszystym i delikatnym kremem . Tym razem ciasto na życzenie męża ;-) wyszło bardzo delikatne a biszkopt puszysty i lekko nasiąkł od kremu co było dużym plusem . Dzieci nie mogły wprost się doczekać kiedy ciasto będzie gotowe - dosłownie pilnowały lodówkę ... oczywiście miska od kremu została wylizana do sucha ha ha tak smakował im ten krem. Roladę polecam również upiec na święta u nas na pewno się znajdzie. To taka alternatywa dla suchych ciast. Polecam
przepis własnyna biszkopt
- 4 jajka
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
Białka przełożyć do miski dodać szczyptę soli i ubić na sztywno stopniowo dodając cukier. Do ubitych białek dodać żółtka i mąkę delikatnie wymieszać i przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 15-20 minut w 180 C .
Gorący biszkopt przełożyć na ściereczkę ( zdjąć papier) i zwinąć w rulonik - zostawić do wystudzenia.
- 1 galaretka cytrynowa
Galaretkę rozpuścić w jednej szklance wody i zostawić do całkowitego stężenia, następnie pokroić w kostkę.
na krem
- 300 ml śmietany kremówki 30 % lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- otarta skórka z cytryny lub limonki
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem , następnie dodać mascarpone i sok z cytryny oraz otartą skórkę -delikatnie zmiksować aż składniki się połączą.
Wymieszać z galaretką pokrojoną w kostkę , krem wyłożyć na biszkopt i ponownie zwinąć w ściereczkę - włożyć do lodówki najlepiej na noc. Kolejnego dnia rozwinąć ze ściereczki i posypać cukrem pudrem .
Smacznego