Rolada z indyka z orzechami

Rolada z indyka z orzechami

Zdjęcie - Rolada z indyka z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czy w Waszych domach czuc juz Swietami?
U mnie juz tak.
Codziennie pojawiaja sie nowe dekoracje, rozbrzmiewa swiateczna muzyka, ktorej wtoruje moje dziecie. Widze jak bardzo Viki nie moze doczekac sie choinki i prezentow.
W kuchni kroluja aromatyczne wypieki. Cudowna won cynamonu, kardamonu, gozdzikow rozchodzi sie po calym mieszkaniu. Pojawily sie tez wytrawne dania, ktore rowniez tworza ta niesamowita atmosfere. Nasza codziennosc stala sie nagle taka niecodzienna.

Zdjęcie - Rolada z indyka z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rolada z indyka z orzechami

skladniki:
1,5 kg piersi indyka
1 marchewka
3 lyzki posiekanych orzechow wloskich
3 lyzki tymianku
3 lyzki masla
1 cebula
oliwa z oliwek
sol, pieprz
chili w proszku

wykonanie:
Piers indyka oczyszczamy, myjemy i osuszamy.
Rozbijamy mieso, a nastepnie nacieramy je mieszanka: 2 lyzek oliwy z oliwek, lyzeczka soli, tymiankiem, 1 lyzeczka pieprzu i odstawiamy do lodowki na godzine.
W tym czasie nalezy przygotowac farsz. Obrana marchewke scieramy na tarce z duzymi oczkami, laczymy z posiekanymi orzechami, odrobina chili i maslem.
Wyciagniete z lodowki mieso smarujemy przygotowanym farszem i dodkladnie zwijamy. Mieso obwiazujemy bawelnana nitka i przekladamy do garnka do smazenia miesa. Obsmazamy rolade z kazdej strony na zloty kolor. Dodajemy posiekana w kostke cebulke i gdy sie lekko zeszkli podlewamy miesa odrobina wody. Mieso dusiy na malym ogniu pod przykryciem okolo godziny. W razie potrzeby podlewamy woda.
Podajemy na zimno lub na cieplo z uzyskanym sosem ze smazenia.
Smacznego.

Kategorie przepisów