Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Zdjęcie - Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem to prosta do przygotowania i zachwycająca smakiem przekąska na świąteczny stół.

Moją roladę szpinakową wzbogaciłam o olej Kujawski LEN, który jest źródłem kwasów omega-3. Olej Kujawski tłoczony na zimno to cenne źródło wielu substancji odżywczych naturalnie występujących w ziarnach i pestkach, które przechodzą do oleju w trakcie procesu tłoczenia.

Oleje tłoczone na zimno zachowują charakterystyczny smak i aromat nasion oraz pestek, z których zostały wytłoczone.

Składniki na roladę szpinakową z wędzonym łososiem:

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 3 jajka
  • 200 g łososia wędzonego
  • 250 g serka kanapkowego śmietankowego
  • 2 łyżki chrzanu
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego lnianego tłoczonego na zimno
  • 2-3 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz, sól do smaku

Zdjęcie - Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić roladę szpinakową z wędzonym łososiem?

Rolada szpinakowa

Świeży szpinak umyj, osusz, przełóż na patelnię i podgrzewaj, aż zmniejszy swoją objętość. Podduszony szpinak odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do misy blendera. Do szpinaku dodaj żółtka, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zmiksuj całość na jednolitą zieloną masę.

Białka jajek ubij na sztywno wraz ze szczyptą soli, dodaj do masy żółtkowo-szpinakowej i połącz delikatnie.

Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę na papier. Z ciasta na roladę szpinakową uformuj cienki prostokąt o wymiarach 25 x 30 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez ok. 15 min.

Farsz do rolady szpinakowej

Dowolny serek śmietankowy połącz z chrzanem, posiekanym świeżym koperkiem i lnianym olejem Kujawskim. Śmietankowy farsz rozprowadź równomiernie na upieczonej roladzie szpinakowej. Na serku ułóż kawałki wędzonego łososia. Zwiń starannie roladę szpinakową z nadzieniem, owiń folią aluminiową i wstaw na godzinę do lodówki.

Roladę szpinakową z wędzonym łososiem po schłodzeniu pokrój na plastry i podawaj.

Liczba porcji:4

Czas przygotowania: 1 godz.

Stopień trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów