ROLADA CZEKOLADOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ
            
A co tam kalorie!Czasem potrzeba ich trochę zjeść aby uprzyjemnić sobie dzień!Rolada czekoladowa z bitą śmietaną jest w sam raz;-)Zwłaszcza,że dziś ostatni dzień karnawału!!A żeby nie było za słodko, to smak własnoręcznie zrobionego i dodanego do ciasta dżemu z czarnej porzeczki dodał trochę cierpkości i pysznego orzeźwienia.
Rolada jest za to bez mąki i tłuszczu!

Składniki na około 8 porcji:
- 100g czekolady gorzkiej deserowej
 - 175g cukru
 - 5 jajek
 - 3 łyżki wody
 - garść migdałów/orzechów/rodzynek
 - szczypta soli
 - 250g śmietany kremówki
 - cukier puder do posypania
 - dżem z czarnej porzeczki
 

Czekoladę rozpuściłam w wodzie w rondelku podgrzewanym na małym ogniu, cały czas mieszając.Odstawiłam do ostygnięcia.

W misce ubiłam żółtka z cukrem na gęstą masę przez około 3 minuty.


Wlałam schłodzoną czekoladę i wymieszałam.

Dosypałam pokruszone migdały.

Ubiłam pianę z białek, dodałam szczyptę soli.Włożyłam ją do masy czekoladowej i ostrożnie wymieszałam abymasa pozostała puszysta.

Blachę o wymiarach 30cm na 20cm wyłożyłam papierem do pieczenia.Posmarowałam go cienko tłuszczem i wylałam na nią masę.

Piekłam w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

Upieczony placek wystudziłam.Posmarowałm go dżemem z czarnej porzeczki.

Następnie nałożyłam bitą śmietanę.

Zwijałam wzdłuż krótszego boku.
W tym miejscu nadmienię,że hmm w trakcie tegozwijania ciasto troche popękało... co oczywiście nie zmienia faktu,żew smaku było i tak pyszne!Przed podaniem ciasto powinno się schładzać w lodówce.Posypałam je cukrem pudrem i podałam na stół.Smacznego!

