ROLADA CZEKOLADOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ
A co tam kalorie!Czasem potrzeba ich trochę zjeść aby uprzyjemnić sobie dzień!Rolada czekoladowa z bitą śmietaną jest w sam raz;-)Zwłaszcza,że dziś ostatni dzień karnawału!!A żeby nie było za słodko, to smak własnoręcznie zrobionego i dodanego do ciasta dżemu z czarnej porzeczki dodał trochę cierpkości i pysznego orzeźwienia.
Rolada jest za to bez mąki i tłuszczu!
Składniki na około 8 porcji:
- 100g czekolady gorzkiej deserowej
- 175g cukru
- 5 jajek
- 3 łyżki wody
- garść migdałów/orzechów/rodzynek
- szczypta soli
- 250g śmietany kremówki
- cukier puder do posypania
- dżem z czarnej porzeczki
Czekoladę rozpuściłam w wodzie w rondelku podgrzewanym na małym ogniu, cały czas mieszając.Odstawiłam do ostygnięcia.
W misce ubiłam żółtka z cukrem na gęstą masę przez około 3 minuty.
Wlałam schłodzoną czekoladę i wymieszałam.
Dosypałam pokruszone migdały.
Ubiłam pianę z białek, dodałam szczyptę soli.Włożyłam ją do masy czekoladowej i ostrożnie wymieszałam abymasa pozostała puszysta.
Blachę o wymiarach 30cm na 20cm wyłożyłam papierem do pieczenia.Posmarowałam go cienko tłuszczem i wylałam na nią masę.
Piekłam w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Upieczony placek wystudziłam.Posmarowałm go dżemem z czarnej porzeczki.
Następnie nałożyłam bitą śmietanę.
Zwijałam wzdłuż krótszego boku.
W tym miejscu nadmienię,że hmm w trakcie tegozwijania ciasto troche popękało... co oczywiście nie zmienia faktu,żew smaku było i tak pyszne!Przed podaniem ciasto powinno się schładzać w lodówce.Posypałam je cukrem pudrem i podałam na stół.Smacznego!