Rolada biszkoptowa z kremem serowym i mango
            
 
 Rolady biszkoptowe po prostu uwielbiam. Jeszcze do niedawna tylko delektować się ich smakiem, teraz i przygotowywać. To najprostsze i najszybsze z ciast, dietetyczny biszkopot, bo bez dodatku tłuszczu i zawsze pięknie się prezentuje! Krem do dzisiejszej rolady również w dietetycznym wydaniu, ponieważ przygotowany na bazie twarożku o bajecznej nucie smakowej - owocu mango. Cukier zastąpiłam ksylitolem, dlatego jest idealne dla wszystkich, którzy wykluczyli cukier ze swojej diety. Biszkopt świetnie udaje się z ksylitolem, trzeba go jednak wcześniej zmielić na mączkę. W tej formie może nieco dłużej niż tradycyjny cukier, ale pięknie ubija się z jajkami na kogel-mogel. Zapraszam do przepisu na pyszną tropikalna roladę! 
 
 
 
Składniki na biszkopt:
 4 jajka
 125 g ksylitolu/cukru
 30 g mączki ziemniaczanej
 70 g mąki pszennej
 25 g kakao
 szczypta soli
 wanilia
 
 Składniki na krem:
 2 mango
 4 płatki żelatyny 
 50 g ksylitolu/cukru 
 200g + 100g śmietany kremówki
 400 g sera 3 x mielonego 
 wanilia
 pistacje 
 
 Wykonanie:
 
- odzielić żółtka od białek i ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce ksylitolu/cukru z cukrem waniliowym. Na końcu wmieszać żółka. Dodać mączkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao wymieszane i przesiane z mąką. Ciasto równomiernie rozsmarować na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec na środkowej szynie w 200`C 10-12 minut. Upieczony biszkopt ułożyć na ściereczce kuchennej, zdjąć papier do pieczenia i jeszcze gorący zrolować. Odstawić do wystudzenia
 - mango obrać, miąższ oddzielić od pestki. 6-10 plasterków odłożyć do dekoracji, resztę pokroić w kostkę. Żelatynę namoczyć. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Ser wymieszać z ksylitolem/cukrem i cukrem waniliowym, następnie przy pomocy szpatułki wmieszać ubitą śmietanę kremówkę. W kilku łyżkach gorącej wody rozpuścić namoczoną żelatynę. Wlewając cienką strużką wymieszać z kremem. Dodać pokrojone w kostkę mango i odstawić na 15-20 minut, aż zacznie tężeć
 - roladę rozwinąć, ściereczkę kuchenną usunąć. Rozsmarować przygotowany krem, zwinąć ponownie i odstawić do schłodzenia. Ubić pozostałe 100 g bitej śmietany. Oprószyć roladę cukrem pudrem z ksylitolu, przybrać rozetkami bitej śmietany, plasterkami mango i posiekanymi orzeszkami pistacjowymi
 
SMACZNEGO !