Rolada biszkoptowa stracciatella z masą jogurtową

Rolada biszkoptowa stracciatella z masą jogurtową

Lekki deser w formie zakręconego biszkoptu i masy z jogurtu greckiego, usztywnionego bezbarwną galaretką. Bardzo dobry przepis na puszysty biszkopt, z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Ciasto stracciatellla z masą jogurtową, poleca się do niedzielnej kawy 🙂

Zdjęcie - Rolada biszkoptowa stracciatella z masą jogurtową - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rolada biszkoptowa stracciatella z masą jogurtową - składniki i przygotowanie:

 

Składniki na biszkopt:

  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g cukru
  • 4 jajka ( osobno żółtka i białka )
  • 2 płaskie łyżeczki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie biszkopta:

Wszystkie składniki na biszkopt, powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubij z solą na puszystą pianę. Dodaj cukier i nadal ubijaj na sztywną pianę. Kolejno dodawaj żółtka i ubijaj do czasu, aż piana stanie się gęsta i lśniąca.

Dodaj przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszaj.

Blaszkę z wyposażenia piekarnika, wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie, rozłóż na papierze. Wyrównaj powierzchnię.

Ciasto piecz na środkowej półce piekarnika, około 10 minut w temp. 170 stopni. Nie przedłużaj czasu pieczenia. Ciasto nie może, za bardzo się wysuszyć.

Teraz działaj dość szybko i sprawnie. Rozłóż na stole czystą, bawełnianą ściereczkę. Połóż ciasto na ściereczce, papierem do góry. Teraz ostrożnie usuń papier. Ciasto zwiń wzdłuż dłuższego brzegu, razem ze ściereczką w roladę. Tak zwiniętą roladę, odstaw do przestudzenia, na czas robienia masy.

 

Składniki na masę jogurtową:

  • 370 g gęstego jogurtu greckiego prosto z lodówki
  • 1 bezbarwna galaretka + 1 szklanka wrzątku
  • 2 pełne łyżki startej, gorzkiej czekolady

Przygotowanie masy jogurtowej:

Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody, zostaw do schłodzenia. Kiedy galaretka zacznie gęstnieć, dodaj ją do jogurtu, mikserem połącz składniki. Dodaj wiórki czekoladowe, pomieszaj. Całość daj do lodówki na około 10 minut.

Biszkopt ostrożnie rozwiń, gęstniejącą masę równomiernie rozsmaruj na biszkopcie, ponownie zwiń roladę i daj do lodówki.

 

Składniki na polewę:

  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek mleka, słodkiej śmietanki lub kefiru

Przygotowanie polewy:

Z podgrzanej na małym ogniu czekolady i śmietanki, przygotuj polewę. Polewą udekoruj roladę, daj do lodówki na 3 godziny do dokładnego stężenia. Rolada stracciatella gotowa 🙂

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Rolada biszkoptowa stracciatella z masą jogurtową - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów