Rogaliki pełnoziarniste


Smaczne były :) Tylko szybko zniknęły :p


(przepis pochodzi z blogu PerfectMelt Weroniki Król)
- 20 g świeżych drożdży
- 120 g ciepłego mleka
- chlust oleju lub 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 3 łyżki brązowego cukru
- szczypta soli
- 300 g pełnoziarnistej mąki
Nadzienie:
- budyń waniliowy, nutella, dżem, twarożek, co tylko chcesz
Przygotowanie:
Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem z cukrem, dodajemy tłuszcz i część mąki. Ciasto powinno być miękkie, elastycznie, delikatne. Zostawiamy je do podwojenia objętości. Potem podsypujemy mąką, wyrabiamy rozwałkowujemy i wycinany trójkąty. Zwijamy w rogaliki. Potem możemy jeszcze odstawić je na trochę, żeby się napuszyły, posmarować mlekiem lub rozmąconym jajkiem i posypać czekoladą lub orzechami.. Pieczemy ok 30 minut w 200 stopniach [do zarumienienia].
