Rogaliki migdałowo-pomarańczowe

Rogaliki migdałowo-pomarańczowe

Najpyszniejsze kruche rogaliki z aromatem wanilii, kardamonu i skórki pomarańczy. Doskonale sprawdzą się jako słodki upominek dla ukochanej osoby. Z podanych składników wyjdzie ok. 50 sztuk rogalików. Można je przechowywać w metalowej puszce lub szklanym słoiku, ale z pewnością nie będzie takiej potrzeby – znikną szybciej niż wam się wydaje.

Zdjęcie - Rogaliki migdałowo-pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rogaliki migdałowo-pomarańczowe składniki na ok 50 szt. ciasteczek:
  • 360g mąki pszennej
  • 100g mielonych migdałów (obranych)
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 200g margaryny Palma
  • 2 żółtka
  • cukier puder
przygotowanie:

Z podanych składników (oprócz cukru pudru) zagniatam kruche ciasto. Wstawiam do lodówki na 1 godzinę.

Z ciasta odrywam kawałki wielkości orzecha włoskiego, formuję ciasteczka w kształcie księżyca i układam na formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzewam do 175oC .

Wstawiam do piekarnika na 25 minut.

Gorące ciasteczka posypuję obficie cukrem pudrem.

Zdjęcie - Rogaliki migdałowo-pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki migdałowo-pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na rogaliki migdałowo-pomarańczowe i inne bożonarodzeniowe przepisy, znajdziecie również w świątecznym e-booku serwisu zpierwszegotloczenia.pl (ZT Kuszwica) i fooder.pl. Czeka tam na Was jeszcze ponad 100 przepisów z dotychczasowych bożonarodzeniowych e-booków. Zapraszam!
Zdjęcie - Rogaliki migdałowo-pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Rogaliki migdałowo-pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów