Rogaliki maślane


Dzień dobry :-) Poniedziałek witamy przepisem na pyszne maślane rogaliki. Idealne na śniadanie na wytrawnie i do dżemu, czy kremu typu nutella. Mięciutkie, puszyste, są naprawdę super. Przepis znalazłam na blogu moje wypieki . Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki na 12 rogalików:
- 580 g mąki pszennej
- 2 małe jajka
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 ml letniego mleka
- 70 g masła
- 20 g drożdży świeżych lub 10 g suszonych
Dodatkowo:
- 50 g masła
- 1 jajko
- coś do posypania rogalików (mak, sezam) ja nie dałam nic
1. Jeśli rogaliki robimy ze świeżymi drożdżami, to najpierw musimy zrobić rozczyn: do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 1/4 szklanki letniego mleka i 2 łyżki mąki. Wszystko mieszamy, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut, żeby drożdże ruszyły. Masło roztapiamy i studzimy, mleko podgrzewamy.
2. Na stolnicę lub do misy miksera dajemy pozostałe składniki. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy tłuszcz. Po wyrobieniu nakrywamy ściereczką i dostawiamy na 1,5 godziny.
3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części. Z których formujemy kulki. Każdą z nich rozwałkować na owalny placuszek o długości około 20 cm. Wcześniej roztopić 50 g masła. wystudzić. Za pomocą pędzelka każdy placuszek smarujemy niewielką ilością masła i zawijamy w rulonik jak naleśnika, wzdłuż krótszego boku. Po zawinięciu uformować rogalika.
4. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja ułożyłam na blaszce 6 a pozostałe 6 na desce obsypanej mąką, ponieważ rogaliki dość sporo rosną podczas pieczenia) i nakryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
5. Po tym czasie w miseczce roztrzepać jajko i posmarować wierzch rogalików, które będziemy piekli. Możemy je też posypać makiem lub sezamem.
6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy nasze rogaliki około 20-25 minut. Rogaliki powinny ładnie się zarumienić. Rogaliki studzimy na kratce. Smacznego :-)




