Rogaliki krucho - drożdżowe
Czas nadrobić zaległości, więc postanowiłam coś upiec. Tym razem wybór padł na rogaliki krucho – drożdżowe. Już dawno nie jadłam tak wspaniałych rogalików. Delikatne i kruche, polane lukrem na wierzchu, mają tylko jedną wadę.. za szybko znikają. Ciasto należy przygotować dzień przed pieczeniem. Przepis znalazłam na tej stronie. Przepis na 40 rogalików.
Składniki na rogaliki:
3 szklanki mąki pszennej
3 g suchych drożdży
1 łyżka cukru pudru
8 g cukru waniliowego
250 g masła lub margaryny
1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany 18%
Nadzienie rogalików:
Marmolada o dowolnym smaku
Dodatkowo na glazurę:
1 szklanka cukru pudru
3 – 4 łyżki wody
Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrami, dodać śmietanę i pokrojone drobno masło lub margarynę. Zagnieść ciasto, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia ponownie krótko wyrobić ciasto, podzielić na pięć części .
Każdą część rozwałkować podsypując mąką na cienki placek a następnie podzielić na osiem równych części.
U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć w rulonik i uformować rogalik, przysuwając rogi rulonu do siebie. Gotowe rogaliki układać na wyłożonych papierem blachach.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 190 stopni C do momentu aż się zarumienią.
Sposób wykonania glazury: Cukier puder podgrzewać wraz z wodą do momentu aż się rozpuści i będzie lekko szklisty. Gorącym lukier nakładać pędzelkiem na wystudzone rogaliki. Smacznego :-)