Rogaliki krucho - drożdżowe

Rogaliki krucho - drożdżowe

Czas nadrobić zaległości, więc postanowiłam coś upiec. Tym razem wybór padł na rogaliki krucho – drożdżowe. Już dawno nie jadłam tak wspaniałych rogalików. Delikatne i kruche, polane lukrem na wierzchu, mają tylko jedną wadę.. za szybko znikają. Ciasto należy przygotować dzień przed pieczeniem. Przepis znalazłam na tej stronie. Przepis na 40 rogalików.
Zdjęcie - Rogaliki krucho - drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na rogaliki:

3 szklanki mąki pszennej

3 g suchych drożdży

1 łyżka cukru pudru

8 g cukru waniliowego

250 g masła lub margaryny

1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany 18%

Nadzienie rogalików:

Marmolada o dowolnym smaku

Dodatkowo na glazurę:

1 szklanka cukru pudru

3 – 4 łyżki wody

Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrami, dodać śmietanę i pokrojone drobno masło lub margarynę. Zagnieść ciasto, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia ponownie krótko wyrobić ciasto, podzielić na pięć części .
Każdą część rozwałkować podsypując mąką na cienki placek a następnie podzielić na osiem równych części. Zdjęcie - Rogaliki krucho - drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć w rulonik i uformować rogalik, przysuwając rogi rulonu do siebie. Gotowe rogaliki układać na wyłożonych papierem blachach.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 190 stopni C do momentu aż się zarumienią.
Zdjęcie - Rogaliki krucho - drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sposób wykonania glazury: Cukier puder podgrzewać wraz z wodą do momentu aż się rozpuści i będzie lekko szklisty. Gorącym lukier nakładać pędzelkiem na wystudzone rogaliki. Smacznego :-)


Kategorie przepisów