Rogaliki jogurtowe-szybkie

Rogaliki jogurtowe-szybkie

Przepis pochodzi z "gIallozafferano" a poniewaz teraz przechodze okres fascynacji jogurtem-pomyslalam -ten przepis jest moj!

Rogaliki są b.kruche, delikatne, bez jajek i cukru, posypane jedynie cukrem pudrem. Zawieraja co prawda dzem, ale jesli ktos woli moze go pominac.

W tytule stoi "szybkie",bo tez takie sa,chociaz ciasto musi odpoczac w lodowce ok.1 godz.

Zapraszam!

Zdjęcie - Rogaliki jogurtowe-szybkie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rogaliki jogurtowe-szybkie

.300 gr maki pszennej

.150 gr jogurtu

.120 gr masla zimnego

.2 lyzeczki proszku do pieczenia

.szczypta soli

.dzem brzoskwiniowy

.cukier puder do posypania

 

Wykonanie

Make przesiewamy z proszkiem do pieczenia,robimy dolek nastepnie dodajemy maslo i jogurt.

Siekamy wszystkie skladniki nozem,zagniatamy ciasto,potem owijamy je folia i pozostawiamy w lodowce na 1 godz.

Piekarnik ustawiamy na 180st.C ,blaszke wykladamy papierem do pieczenia.

Wyjete ciasto z lodowki dzielimy na dwie czesci i walkujemy na dwa okragle dyski.

Dyski dzielimy radelkiem na 8 czesci kazdy.

Dzem nakladamy na szersza czesc trojkata i zawijamy w rogalik,potem ukladamy na blaszce.

Pieczemy 20 min,nastepnie studzimy ,a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Kategorie przepisów