Rogaliki drożdżowe z jabłkiem i cynamonem
Dzień dobry :-) Jabłek w tym roku jest dużo więc robię z nimi różne przysmaki. Trochę uprażyłam do słoików, będą jak znalazł do naleśników lub szarlotki, a reszta to do ciasta, to do soku i ostatnio do rogalików. Rogaliki wyszły pyszne, puszyste i długo trzymały świeżość. Jak na razie jest to mój najlepszy przepis na rogaliki drożdżowe. Jabłka obrałam, starłam na tarce, odcisnęłam nadmiar soku i dodałam cynamon. Polecam, warto zrobić :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-)
Składniki na ciasto:
- 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 130 g masła
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1/3 łyżeczki soli
- 80 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
- 3-4 większe jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
1. Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy do nich 1 łyżkę cukru pudru, 2 płaskie łyżki mąki i 5 łyżek letniego mleka. Mieszamy dokładnie łyżką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. 2 W międzyczasie topimy i studzimy masło i podgrzewamy mleko. 3. Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy pozostały cukier puder i ubijamy wszystko na puszystą masę. Dodajemy zaczyn, sól i ciepłe mleko, na końcu dodajemy przesianą mąkę, stopione i ostudzone masło i zagniatamy ręcznie ciasto (ja zagniatałam 8 minut) lub w mikserze ja ostatnio zostawiłam żeby wyrabiało się tak 15 minut . Ciasto zostawiłam w misie, nakryłam ściereczką i odłożyłam na 1 godzinę do wyrośnięcia.
4. Jabłka obrałam, starłam na tarce na grubych oczkach, jak są soczyste to odcisnąć lekko sok (ja odcisnęłam), oprószyć cynamonem i wymieszać. 5. Stolnicę podsypujemy lekko mąką, ciasto dzielimy sobie na części (ja odrywałam porcję ciasta bo wolałam rogaliki mniejsze, jeśli chcemy duże, to wystarczy ciasto podzielić na 3-4 części). Ciasto musimy rozwałkować dość cienko, podzielić je na 8 trójkątów. Na końcu każdego (najszersza część) kładziemy porcję jabłek i zawijamy/formujemy rogaliki. 5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, w miseczce roztrzepujemy jajko i pędzelkiem smarujemy wierzch rogalików. Układamy z odstępami na blaszce. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut (funkcja góra - dół). Rogaliki powinny ładnie się nam zarumienić. Po upieczeniu studzimy. Smacznego :-)
Rada: jak chcemy żeby nasze rogaliki były słodsze, lub mamy kwaśne jabłka to do jabłek możemy dodać cukier.