Rogaliki drożdżowe Andżeli

Piekłam je wczoraj pierwszy raz - i teraz to będzie mój ulubiony przepis . Rogaliki wyszły mięciutkie i puszyste , a przy okazji w domu pięknie pachniało drożdżowym ciastem :)
Składniki :
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 6 łyżek cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 5 dag. drożdży
- powidła lub dżem
- 1 jajko do smarowania rogalików
Drożdże rozrobić z letnim mlekiem . Jajka zmiksować z cukrem , wlać do mąki , następnie dodać mleko z drożdżami , a na końcu olej . Wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .
Wyrośnięte ciasto wykładać partiami na stolnicę , rozwałkować , pokroić w trójkąty . Na każdy trójkąt nakładać po łyżeczce powideł i zwijać rogaliki . Gotowe ułożyć na blasze i odstawić do wyrośnięcia . Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem .
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 C przez około 15 minut .