Rogaliki cytrynowo - orzechowe

Rogaliki cytrynowo -  orzechowe

Chwilowe ochłodzenie zapędziło mnie do kuchni bo już od dawna miałam upatrzony ten  przepis na  rogaliki. Z podanej porcji wychodzi ich bardzo dużo  bo ok. 30. Można więc odpowiednio zmniejszyć proporcje. Ciasto jest fantastyczne, mięciutkie i puszyste. Cytrynowa nuta w cieście i orzechowe nadzienie  wspaniale się łączą. Jeśli ktoś nie lubi orzechów można oczywiście zastąpić je marmoladą lub innym dżemem. Ja zrobiłam z orzechami i bardzo nam takie rogaliki smakowały.

Zdjęcie - Rogaliki cytrynowo -  orzechowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 150 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • żółtko
  • 50 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • sok z 1 cytryny
  • 700-900 g mąki

Składniki na nadzienie:

  • 25o g łuskanych orzechów
  • 250 g cukru pudru
  • 2 białka
  • skórka starta z cytryny

Ponadto:

  • jajko do glazury
  • 50 g płatków migdałowych
  • mąka do stolnicy

Zmielić orzechy i utrzeć je z cukrem pudrem oraz skórką z cytryny. Dodać ubite na sztywno białka.

Wymieszać masło z cukrem pudrem i solą na puszystą masę, najlepiej mikserem, dodając na końcu jajka oraz żółtko. Wkruszyć drożdże do małej miseczki. Dodać letnie mleko i  mieszać, aż do ich rozpuszczenia. Mleko z drożdżami oraz sok z cytryny wlać do masy jajecznej i wsypać do niej mąkę. Całość wymieszać tworząc gładkie ciasto. Położyć ciasto na stolnicy oprószonej mąką, wyrobić je, podzielić na 4 części i rozwałkować, tworząc koła o średnicy około 25 cm. Każde koło pociąć na osiem trójkątów i rozprowadzić na nich nadzienie. Następnie zwinąć trójkąty tak by powstały rogaliki. Ułożyć je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Piekarnik  podgrzać do 250 stopni. Posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem i posypać je płatkami migdałowymi. Piec około 10 -15 minut.

Smacznego:)

Kategorie przepisów