Rogale marcińskie

Zdjęcie - ROGALE MARCIŃSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - ROGALE MARCIŃSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPodawałam już przepis na Rogale (niby) marcińskie , a teraz przyszedł czas na tę bardziej skomplikowaną wersję. Mam tu na myśli przede wszystkim przygotowywanie ciasta , które zajmuje dużo czasu , bo nadzienie właściwie pozostawiłam bez zmian (z tamtego przepisu) , tylko podwoiłam porcję. Nie jestem aż tak wielką fanką maku , żeby specjalnie go zamawiać (w sklepach jest raczej nieosiągalny) , więc nadzienie zrobiłam z samymi migdałami. Tak , że moje rogale są raczej improwizacją tych oryginalnych , ale mam nadzieję , że chociaż zbliżone w smaku. Przepis na ciasto znalazłam w swojej poczciwej Kuchni polskiej , a dokładniej mówiąc składniki na nie , bo jeśli chodzi o sposób wykonania , to musiałam zdać się na siebie (czasami te przepisy są naprawdę bardzo ogólnikowe i niedokładne). Trochę pomęczyłam się , ale w efekcie wyszły mi bardzo smaczne rogaliki. Niestety to wersja tylko dla osób cierpliwych ;-)
Jako , że właśnie zaczął się Orzechowy tydzień , a jutro przypada dzień św. Marcina , zatem korzystam z okazji i tymi oto rogalami marcińskimi zaczynam świętowanie :-)

Zdjęcie - ROGALE MARCIŃSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - ROGALE MARCIŃSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto:
- 50 dag mąki
- 4 dag drożdży
- 1/2 - 1 szkl. ciepłego mleka
- 5 dag cukru
- 2 żółtka
- 20 dag + 5 dag masła
- szczypta soli
- ew. odrobina ekstraktu waniliowego
- 1 jajko do smarowania

Z drożdży , kilku łyżek mleka i 1 łyżki cukru zrobić rozczyn gęstości śmietany. Po wyrośnięciu dodać przesianą mąkę (5 dag zostawić do posypywania), resztę mleka , cukru , żółtka , sól , wanilię i dokładnie zagnieść. Na koniec dodać 5 dag stopionego masła i jeszcze raz wyrobić. Przykryte ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na kształt koła. Na środku rozsmarować miękkie masło (20 dag) w formie kwadratu , złożyć w "kopertę" jak ciasto francuskie , dokładnie zlepiając brzegi. Całość delikatnie rozwałkować na prostokąt i złożyć na 3 razy (tak , jak papier listowy) , wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Po schłodzeniu ponownie rozwałkować i złożyć. Wałkowanie i składanie powtórzyć jeszcze 3 razy , po każdym razie schładzając ciasto przez 20-30 minut. Po ostatnim składaniu ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin (można na całą noc).
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części , każdą z nich rozwałkować na prostokąt (a jeszcze lepiej na taki "kopnięty" prostokąt , coś jak romb) o grubości 1/2 cm i szerokości ok. 15 cm (długość taka , jak wyjdzie). Pokroić na trókąty (z jednej porcji wychodzi ok. 10 sztuk) , smarować masą i zwijać od podstawy do wierzchołka. Następnie zaginać "rogi" do środka , w ten sposób , aby wierzchołek trójkąta również był skierowany do środka. Gotowe rogaliki ułożyć na blasze i odstawić do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny (aż podwoją swoją objętość). Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok. 20 minut w temperaturze 180-200 st.C. Ciepłe polukrować.

Masa:
- 20 dag migdałów
- 15 dag cukru pudru
- kwaśna śmietana
- ew. kilka kropli olejku migdałowego

Migdały zemleć , wymieszać z cukrem pudrem i dodać tyle śmietany , żeby masa była gęsta , ale dała się rozsmarowywać.

Uwagi:
Podobnie można przygotwać masę z dodatkiem maku. Wystarczy 1/3 migdałów zastąpić białym makiem (sparzonym i zmielonym).

Zdjęcie - ROGALE MARCIŃSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - ROGALE MARCIŃSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Krakowskie ciasteczka
8

Krakowskie ciasteczka

atina atina
Tak sobie pichcę...

Grochowinki drożdżowe, czyli kociewskie faworki na  drożdżach
5

Grochowinki drożdżowe, czyli k…

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

 Kołoczki śląskie
6

Kołoczki śląskie

atina atina
Tak sobie pichcę...

Rogale marcinskie
13

Rogale marcinskie

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Rogale świętomarcińskie
12

Rogale świętomarcińskie

CafePodróż CafePodróż
PiknikExpress

Rogale Marcińskie
10

Rogale Marcińskie

atina atina
Tak sobie pichcę...