Risotto ze szparagami

Prosty przepis na pyszne, delikatne w smaku risotto z dodatkiem zielonych szparagów. To fajny pomysł na obiad lub kolację we dwoje w towarzystwie kieliszka dobrego wina. Sezon na to warzywo jest dość krótki, zatem korzystajcie! 🙂 Dobrym pomysłem jest przygotowywanie większej ilości bulionu, porcjowanie i mrożenie. Wówczas takie risotto przygotujecie w niecałe 30 minut.

2
Kalorie630
kcalSkładniki200 g ryżu arborio
ok. 700 ml bulionu warzywnego
200 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
pęczek zielonych szparagów
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
sól
parmezan
- Bulion zagotować.
- Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć przez 1 minutę. Dodać ryż, smażyć kolejną minutę, często mieszając. Następnie wlać wino, gotować przez około 1-2 minuty aż alkohol odparuje. Wlewać gorący bulion, jednorazowo 1 chochlę. Gotować na średnim ogniu, często mieszając. Kiedy ryż wchłonie bulion wlać kolejną chochlę i tak aż do skończenia płynu.
- W między czasie przygotować szparagi : przepłukać pod bieżącą wodą, oderwać końcówki (same ułamią się w odpowiednim miejscu). Szparagi pokroić na 2-3 cm kawałki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić szparagi, oprószyć odrobiną soli i smażyć często mieszając przez 5 minut. Odstawić na bok.
- Do risotto dodać szczyptę soli i 1 łyżkę startego parmezanu. Pod koniec gotowania dodać szparagi, wymieszać, nakładać na talerze. Posypać startym parmezanem.