Risotto z szafranem i krewetkami.

Risotto z szafranem i krewetkami.

Zdjęcie - Risotto z szafranem i krewetkami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kolejny rok przed nami. Przełom minął u mnie spokojnie, bez alkoholu, już od ‘po-północy’ z przytulonymi kotami, pod kołdrą. Dobrze, ciepło i z uśmiechem. O godzinie 00:00 stoję na lekkim mrozie z P. Na niebie kolorowe kwiaty fajerwerków. Piękne! Zastanawiam się, co też w tym nadchodzącym roku z d z i a ł a m y, w jakim miejscu (dosłownie i przenośnie) będziemy za rok, w kolejnego Sylwestra.
Nie robię nigdy ‘formalnych’ czy nawet półformalnych b i l a n s ó w. Nie trzymam pod poduszką ani w portfelu (choć trzymam tam całą m a s ę niepotrzebnych rzeczy.. ;) ) karteczki z noworocznymi postanowieniami, na której skrzętnie odhaczam co już zrobiłam, a czego nie. Ba, nawet i samych ‘postanowień noworocznych’ nie zwykłam robić. Bo przecież można na co dzień. W k a ż d y dzień. Żyć zdrowo, świadomie i uważnie. R e f l e k s y j n i e.
Ten miniony, 2012 rok był d o b r y.
Udało nam się rozkręcić biznes. Adoptowaliśmy dwójkę najpiękniejszych kocich dzieci :) Nadal piszę, gotuję, fotografuję. I nadal sprawia mi to radość.
Na dobry, kulinarny początek – risotto z szafranem i krewetkami. Miła odmiana od świątecznych karpi i kapust :)

Jest przepyszne – bardzo, b a r d z o polecam!

Zdjęcie - Risotto z szafranem i krewetkami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Risotto z szafranem i krewetkami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Risotto z szafranem i krewetkami. /porcja dla dwóch osób/

250 g ryżu do risotto / np. Arborio /, ok. 1 litra gorącego bulionu*, 60 g masła, 1 cebula, bardzo drobno posiekana, 60 ml białego wina, sól i pieprz do smaku, szczypta szafranu
1 łyżka masła, całe krewetki / ja wcześniej je obrałam /, 2 ząbki czosnku, drobno posiekane kilka listków ze świeżej gałązki rozmarynu, drobno posiekane
* Jeśli używacie c a ł y c h krewetek (a warto!), ugotujecie bulion z główek i pancerzyków obranych krewetek. Całe risotto smakuje wtedy krewetkami….

Bulion z krewetek*
ok. 1l gorącej wody, główki (i ewentualnie) kilka pancerzyków, z obranych krewetek, 1 listek laurowy, 3 – 4 kulki ziela angielskiego, Sól i świeżo mielony pieprz, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 gałązka świeżej pietruszki, 1 gałązka świeżego rozmarynu
Bulion wlewamy do garnuszka i stawiamy na wolnym ogniu – powinien być cały czas gorący.
Na dużej patelni rozpuszczamy połowę masła i smażymy na nim cebulę aż się zeszkli / nie przypiekamy jej – powinna być przezroczysta / .
Dodajemy ryż i mieszamy go z masłem. Smażymy przez 2 – 3 min. Dodajemy wino i czekamy, aż nieco odparuje. Dodajemy szafran. Następnie stopniowo dolewamy gorącego bulionu – po jednej łyżce wazowej. Mieszając, czekamy, aż cały bulion się wchłonie, po czym powtarzamy czynność. Aż do skutku :) – czyli aż ryż będzie miękki i kremowy, ale nie rozgotowany!
W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek i rozmaryn. Krewetki delikatnie solimy i pieprzymy, wrzucamy na patelnię. Smażymy ok. 1 minutę z każdej strony, aż będą lekko złotawe i ‘zwinięte’.
Podajemy na / z risotto.

Smacznego!
Zdjęcie - Risotto z szafranem i krewetkami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Risotto z szafranem i krewetkami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów