Risotto z porem

Ostatnio trochę zaniedbałam pisanie bo dużo miałam różnych zajęć, ale postram się poprawić :-)
Dzisiaj zrobiłam sobie na obiad szybkie risotto z porem, który teraz jest pyszny i tani.
Składniki (na 2 osoby):
- 3/4 szklanki białego ryżu,
- 2 pory (nie tylko część biała ale zielona również),
- bulion lub woda i przyprawy :-)
- olej,
- sól, pieprz, tymianek,
- ew. białe wino.
Wykonanie:
Najlepiej jest ryż trochę wcześniej namoczyć będzie się szybciej gotował. Później go wypłukać i odlać wodę.
Por przekroić wzdłuż i pokroić go w plastry, przesmażyć w na oleju w rozgrzanej patelni. Włożyć do niego ryż, wymieszać, jeszcze chwile razem smażyć, podlać wodą lub bulionem, ew. dodać trochę wina białego. Płyn musi przykryć zawartość patelni. Przykrywamy pokrywką i czekamy aż woda zostanie wchłonięta, jeśli ryż będzie twardy, dolewmy jeszcze wodę lub bulionu i gotujemy do wygotowania i do miękkości ryżu (u mnie trwało to ok 15 minut). Przyprawiamy i podajemy gorące.
Smacznego!!!